Mainos

KKO muutti vakoilutuomion ehdolliseksi

Korkein oikeus on muuttanut vaasalaisen luutnantin vakoilusta viime kesäkuussa saaman vankeustuomion ehdottomasta ehdolliseksi.

Korkein oikeus on muuttanut vaasalaisen luutnantin vakoilusta viime kesäkuussa saaman vankeustuomion ehdottomasta ehdolliseksi. Muilta osin luutnantti Markku Tapani Lehesvuon tuomioon ei tullut muutoksia korkeimman oikeuden maanantaina antamassa päätöksessä.

Lehesvuon Helsingin hovioikeudelta saama tuomio oli yksi vuosi kaksi kuukautta vankeutta, joka siis nyt muuttui ehdolliseksi. Koeaika päättyy vuoden 2004 lopussa. Oikeudenkäyntiaineisto on julistettu salaiseksi 30 vuodeksi. Hovioikeudessa Lehesvuo tuomittiin viraltapantavaksi ja menettämään sotilasarvonsa.

Rangaistusta määrätessään hovioikeus otti huomioon muun muassa sen, että Lehesvuo oli teon tehdessään puolustusvoimien palveluksessa erityisen luottamuksellisessa tehtävässä. Lehesvuo toimi armeijan tutkintaosastolla Vaasan sotilasläänissä ja hänen tehtävänään oli pitää huolta siitä, ettei puolustusvoimia vakoilla.

Lehesvuon tuomio perustuu tiettävästi siihen, että hän luovutti salaisia tietoja venäläisille. Hovioikeuden mukaan Lehesvuo luovutti 4.12.2000 vieraan valtion edustajalle syytteessä tarkoitetun asiakirjan, joka kuitenkin palautettiin seuraavansa päivänä pääesikunnan edustajille. Hovioikeuden mukaan palauttajana oli "vieras valtio".

Asiakirjan katsottiin sisältäneen maanpuolustusta koskeneita valtiosalaisuuksia, joiden tuleminen vieraan valtion tietoon on voinut hyödyttää kyseistä maata. Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle vakoilutapaus saattoi aiheuttaa vahinkoa, hovioikeuden ratkaisussa todettiin. Koska Helsingin hovioikeus oli ensimmäinen asiaa käsitellyt oikeusaste, korkeimmasta oikeudesta ei erikseen tarvinnut hakea valituslupaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.