"Kissojen hymyn" merkitys paljastui tutkimuksessa – tee tämä ele kissallesi, ja katso, kuinka se vastaa: "Voit aloittaa ikään kuin keskustelun"

Miksi kissa kehrää? 1:50
Katso myös: Miksi kissa kehrää?

Luulitko, ettei kissan kanssa voi ystävystyä? Tuore tutkimus osoittaa toisin.

Tuore tutkimus vihjaa, että ihmiset voisivat osoittaa kissoille hyväntahtoisuutta opettelemalla, kuinka kissat hymyilevät, uutisoi muun muassa New York Post. Kissojen hymy ilmenee niin, että eläin kaventaa silmiään ja sulkee ne sitten. Kissa pitää silmiään suljettuina hetken. Ele kertoo yhteisymmärryksestä sekä kissojen että kissojen ja ihmisten välillä.

– Ihmisestä, joka on sekä tutkinut eläinten käyttäymistä että on kissanomistaja, on mahtavaa kyetä osoittamaan, että kissat ja ihmiset voivat kommunikoida tällä tavoin, totesi professori Karen McComb Sussexin yliopistosta Portsmouthin yliopiston tiedotteessa.

Laitokset tekivät Scientfic Reports-julkaisussa esitellyn tutkimuksen yhteistyössä.

– Sitä monet kissanomistajat ovat jo epäilleetkin, joten on jännittävää löytää siitä todisteita, McComb jatkaa.

"Voit aloittaa ikään kuin keskustelun"

McComb kehottaa siristämään silmiä kissalle samaan tapaan kuin siristäisit rennon hymyn yhteydessä. Sulje sitten silmät muutamaksi sekunniksi.

– Huomaat, että se vastaa samalla tavalla, ja voit aloittaa ikään kuin keskustelun.

Aiemmin on epäilty, että kissojen "hidas silmienräpäytys" on viesti siitä, että niillä on rento olo, eivätkä ne tunne oloaan uhatuksi. On myös ajateltu, että kissat katsovat usein toisiaan näin osoituksena ystävyydestä. Tuijotusta sen sijaan pidetään uhkana eläinmaailmassa.

Kissa odottaa omistajansa aloitetta

Tutkimuksen ensimmäisessä osassa havaittiin, etteivät kissat tee elettä ensimmäisenä, vaan odottavat omistajan aloitetta ennen eleen toistamista. Tutkimuksen toisessa osassa tutkijat havaitsivat myös, että kissat lähestyivät halukkaammin tuntemattoman ihmisen ojennettua kättä, jos ihminen samalla teki hitaan silmienräpäytyksen.

Tutkijat teorisoivat myös, että hidas silmienräpäytys on kehittynyt kissoille tyypilliseksi tavaksi vasta sen jälkeen, kun kissat ovat huomanneet, että ihmiset rentoutuvat eleen jälkeen. On myös mahdollista, että se on alun perin ollut tapa keskeyttää uhkaavaksi koettu tuijotus.

McComb kehottaa kissojen ystäviä testaamaan löytöä käytännössä.

– Voit kokeilla sitä itse kissasi kanssa kotona, tai kissojen kanssa, joita tapaat kadulla. Se on mahtava tapa parantaa sidettä, joka sinulla kissojen kanssa on.

Lue uusimmat kissa-artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat