Mainos

Kirkolliset esineet luetteloidaan

Kaikki evankelisluterilaisten seurakuntien kirkolliset esineet luetteloidaan.

Helsingin tuomiokirkko

Suomessa ei ole omaa museota evankelisluterilaisen kirkon mittaamattoman arvokkaille kirkollisille esineille. Esineiden kunnossapito on täysin yksittäisten seurakuntien vastuulla. Esimerkiksi Hollolan kirkossa tehdään parhaillaan inventaariota. Luetteloinnin ja tarkastelun kohteena ovat kaikki kirkolliset esineet aina tekstiileistä ja ehtoollispikareista lähtien.

- Inventointia tehdään tietysti sen mukaan, jotta tiedettäisiin, mitä omistetaan, mikä on esineiden kunto ja missä niitä säilytetään, kertoo Hollolassa asiaa selvittävä tutkija Maria Lipponen.

Aina seurakunnissa ei edes tiedetä, missä jokin esine sijaitsee. Kaikki, jopa mittaamattoman arvokkaat esineet ovat täysin seurakuntien omalla vastuulla. Kirkolliskokous edellyttää seurakunnilta esineiden tarkkaa luettelointia.

- Tässä on kysymys kansallisen kulttuuriperintömme säilyttämisestä tuleville polville, emmekä me voi olla sitä tekemättä, kertoo museoalan tutkija Nina Lempa Kirkkohallituksesta.

- Kaikkien esineiden kunnosta ei ole osattu pitää hyvää huolta. Esimerkiksi tekstiilien osalta kunto voi olla todellakin huono. Niille ei ole osattu antaa sitä arvoa, mikä niille kuuluu. Ja kun kyseessä on vielä materiaali joka on hyvin herkkä, kertoo Maria Lipponen.

Nina Lempan mukaan osa seurakunnista on ymmärtänyt perinteen säilyttämisen tärkeyden, mutta osa on siitä autuaan tietämätön. Arvokkaille kirkollisille esineille onkin toivottu yhteistä paikkaa, jossa ne voisivat olla esillä ja jossa niiden säilyvyys voitaisiin taata.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.