Kirkko tiukentaa linjaansa nuorten tupakointiin

Suositus painottaa savuttomuuden merkitystä erityisesti rippikoulu- ja isostoiminnassa.

Kirkkohallitus on hyväksynyt suosituksen, jonka mukaan kirkon ja seurakuntien alle 18-vuotiaille suunnatussa kasvatus- ja nuorisotyössä tavoitteena on savuttomuus.

Tupakoimattomuus koskee sekä lapsia ja nuoria että henkilökuntaa. Suositus painottaa savuttomuuden merkitystä erityisesti rippikoulu- ja isostoiminnassa.

Suosituksen mukaan seurakunnissa ja kristillisissä järjestöissä tulee laatia omat linjaukset siitä, kuinka savuttomuus toteutetaan paikallisesti. Suositus sisältää käytännön toimiehdotuksia.

Rippikoulut ja salatupakointi

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan tupakointikysymys on koskenut erityisesti rippikoulujen leirijaksoa. Seurakunnissa on ollut vaihtelevia käytäntöjä leireillä tupakoinnin suhteen.

Jotkut seurakunnat ovat jo pitäneet leirinsä täysin savuttomina. Joissain seurakunnissa on esimerkiksi edellytetty tupakoivilta nuorilta vanhempien lupa ja tupakointi leirillä on järjestetty valvotusti.

Käytännön ratkaisuihin sallia tupakointi rajoitetusti on vaikuttanut erityisesti turvallisuusajattelu. Salatupakointi on suuri riski paloturvallisuudelle ja leirin yhteishengelle.

Uuden suosituksen mukaan lupalappukäytännöstä luovutaan, kuten suurin osa seurakunnista on jo tehnytkin. Tupakoinnista tulee keskustella rippikoululaisten vanhempien tapaamisissa. Myös isosilta edellytetään savuttomuutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat