Mainos

Kirjeenvaihtajat kertovat: USA:ssa lumikinokset estävät hautajaisetkin – Kiinaa riivaa ennätyskuivuus

Runsas lumentulo on aiheuttanut tänä talvena harmaita hiuksia eteläsuomalaisille teiden kunnossapitäjille ja tasakattotalojen asukkaille.

Mutta on sitä saatu muuallakin.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on rikottu monin paikoin kaikkien aikojen pakkas- ja lumiennätykset. Se on aiheuttanut yllättäviäkin ongelmia. Muun muassa New Hampshiren osavaltiossa Derryn kaupungissa lumikinokset ovat estäneet hautajaisten järjestämisen: samat ihmiset kun huolehtivat sekä katujen puhtaanapidosta että hautojen kaivamisesta.

Koululaisille lumiset päivät ovat olleet luksusta.

– Sehän on täällä koululaisten suuri ilonaihe, kun he seuraavat illalla silmä kovana, millaista keliä luvataan seuraavaksi päiväksi. Monilla alueilla kouluvuoteen on leivottu niin sanottuja lumipäiviä. Jo ennakkoon on varauduttu siihen, että lapset joutuvat olemaan muutaman päivän poissa koulusta huonon kelin vuoksi. Päivät pitää kuitenkin tehdä sisään lomilla, mutta eiväthän lapset siitä välitä: pääasia, että on vapaata, MTV3:n kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo kertoo.

Myös työpaikat hiljenevät hankien keskellä.

– Monilla työpaikoilla ei tarvitse mennä huonolla kelillä töihin. Niistä päivistä ei tosin makseta palkkaakaan.

Oikeuskanteiden tehtailijat kuriin valvontakameroilla

Amerikkalaiset nostavat herkästi oikeuskanteita, jos he kokevat, että siihen on aihetta. Lakimiehet hykertelevätkin liukkailla keleillä.

– Jos joku liukastuu esimerkiksi minun ajotielläni tai pihallani, jos en ole pitänyt sitä puhtaana, voin joutua siitä syytteeseen. Raastupaan mennään hyvinkin helposti, ja miljoonia pyydetään korvaukseksi.

Jotkut ovat huomanneet käyttää oikeussysteemiä hyväkseen.

– Monissa paikoissa valvontakamerat eivät ole myymälävarkaita varten, vaan niiden avulla seurataan ihmisten liikkeitä. Jos joku esimerkiksi väittää kaatuneensa ja loukkaantuneensa vaikkapa jossain kauppakeskuksessa, kameratallenteesta voi tarkastaa, onko näin tapahtunut oikeasti vai onko se vain hyvä yritys tehdä vähän rahaa.

Kiina kärsii ennätyskuivuudesta

Samaan aikaan, kun Suomi ja Yhdysvallat kylpevät lumessa, Kiinassa ja erityisesti Pekingin ympäristössä kärsitään ennätyksellisestä kuivuudesta. Kuivuus on ollut paikoin pahin jopa 200 vuoteen.

MTV3:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että kuivuuden riivaama alue on noin 6,4 miljoonan hehtaarin kokoinen. Se on tärkeää vehnän viljelysmaata, ja siksi tilanne on hyvin huolestuttava.

– Näissä 8 maakunnassa tuotetaan 80 % Kiinassa tuotettavasta vehnästä. Nyt pelätään, että sato jää surkeaksi. Kiina on maailman suurin vehnän tuottaja ja kuluttaja, ja tilanne täällä heijastuu hintaan koko maailmassa.

Kiina on valtava maa, ja sieltä löytyy myös lumisia ja jäisiä paikkoja. Yksi sellainen on Harbinin alue Koillis-Kiinassa. Siellä sijaitsee kuuluisa lumi- ja jäämaa.

Tähän aikaan vuodesta kadut ovat Harbinissa liukkaita, mutta nasta- tai kitkarenkaita siellä ei käytetä eikä teitä suolata.

– Nasta- ja kitkarenkaat ovat kalliita eikä niitä tunneta, vaikka niitä Kiinassa paljon valmistetaankin. Autoilijat osaavat kuitenkin ajaa kelin mukaan, toisin kuin etelässä, jossa lumi panee liikenteen ihan solmuun. Myös aurauskalustot ovat aika alkeellisia. Monesti lumitöitä tehdään kaduillakin lapioiden sijaan noita-akan varsiluutien näköisillä luudilla.

Peking iloitsee parista lumisentistä

Pekingissä satoi eilen ensimmäistä kertaa yli 3 kuukauteen. Sade tuli lumena ja etenkin lapset iloitsivat parin sentin lumikerroksesta. Liikenteessä ja raiteilla lumeton talvi on ollut helpotus.

– Pari vuotta sitten juuri tähän samaan aikaan ihmiset jäivät lumen vuoksi teille ja rautateille mottiin, ja sinne jouduttiin perustamaan hätätelttakyliä, joissa ihmisiä jopa kuoli. Kylmyys ja lumi sekoittivat kaiken pahemman kerran. Lumikaaos sattui vielä huonoimpaan mahdolliseen aikaan, koska miljoonat ja miljoonat ihmiset matkustivat viettämään kiinalaista uutta vuotta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.