Mainos

Kirjastossa käydään kerran kuussa

Suomalaiset käyvät kirjastossa keskimäärin kerran kuussa ja lainaavat vuoden aikana 19 kirjaa, kertovat opetusministeriön tilastot.

Kirjasto-sisalta


Virtuaalisten vierailuiden määrä kirjastoissa on kasvussa. Noin 60 prosenttia kirjastoista on jo siirtänyt kortistojaan Internetiin. Kirjastosivuilla käyntejä ei kuitenkaan ole tilastoitu luotettavasti.

"Oikeita" kirjastokäyntejä kirjattiin viime vuonna 68,3 miljoonaa eli 400 000 toissa vuotta vähemmän. Kirjastoneuvos Kirsti Kekki opetusministeriöstä sanoo olevansa huolissaan kunnallisten kirjastojen voimavaroista. Vain noin joka kymmenes kirjasto yltää tavoitteeseen, jonka mukaan työntekijöitä pitäisi olla yksi aina tuhatta asukasta kohden.

Kirjastoihin hankitut tietokoneet eivät korvaa kirjastonhoitajia, vaan päinvastoin neuvoja kaivataan nyt myös koneiden käyttämiseen, Kekki muistuttaa. Henkilökunnan lisäksi kunnat vähensivät koko 90-luvun ajan sekä kirjastoyksiköitä ja kirjastoautoja että uuden aineiston, etenkin kirjojen, hankintaa.

Samalla kun kirjastokäynnit lisääntyivät 20 prosenttia ja lainat 13 prosenttia, kirjahankinnat vähenivät 24 prosenttia. Myös lehtiä tulee kirjastoihin aiempaa vähemmän. Viime vuonna aineistoa kirjastoihin hankittiin yhteensä 1,9 miljoonaa kappaletta, josta kirjahankintoja oli noin 1,6 miljoonaa.

Opetusministeriö on myöntänyt 29 kirjaston kokeiluhankkeisiin yhteensä miljoona markkaa, joiden avulla pitäisi kehittää esimerkiksi Internet-opastusta, esikouluikäisten toimintaa ja harvaan asuttujen alueiden kirjastopalveluja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.