Kirjailijalta karu ennuste skandaalista toiseen seilaavan brittihovin tilasta: Prinssi Georgesta, 8, ei tule koskaan kuningasta

0:54
Prinssi William onnitteli 100-vuotiasta Suomea - näin häneltä taipui suomen kieli

Brittikirjailija Hilary Mantel ennustaa, ettei prinssi Georgea tulla koskaan kruunaamaan kuninkaaksi, sillä monarkia tulee kuolemaan ennen sitä.

Prinssi Charles, 72, on pitänyt jo tovin hallussaan kyseenalaista ennätystä, kun hänestä vuonna 2017 tuli Britannian hovin historian pitkäaikaisin Walesin prinssi. Charles on myös hovin pitkäaikaisin kruununperijä, sillä se asema hänellä on ollut siitä asti, kun hän oli kolmevuotias ja hänen äitinsä kuningatar Elisabet, 95, kruunattiin Britannian hallitsijaksi.

Vaikka prinssi Charles on saanut odotella valtakauttaan pitkään, on hänen poikaansa prinssi Williamia, 39, ja tämän esikoispoikaa prinssi Georgea, 8, valmisteltu molempia jo lapsuudestaan saakka siihen, että heistä tulee aikanaan Britannian hallitsijoita.

Brittikirjailija Hilary Mantel on kuitenkin nyt antanut karun ennusteen. Mantel sanoo The Times -lehdelle arvostavansa suuresti kuningatar Elisabetia, mutta uskovansa silti, että modernissa maailmassa aika on ajanut kuninkaallisten ohi, eikä prinssi Georgesta todennäköisesti tule koskaan kuningasta.

Hänen ennusteensa on, että monarkia tulee kestämään Britanniassa enää kahden sukupolven ajan. Hänen näkemyksensä mukaan viimeinen monarkki tulisi näin ollen olemaan Georgen isä prinssi William.

– On hyvin vaikeaa ymmärtää ajatusta monarkian taustalla modernissa maailmassa, kun nämä ihmiset nähdään lähinnä julkkiksina, kirjailija perustelee.

– He ovat hoitaneet tehtävänsä niin hyvin kuin se vain on mahdollista, hän kuitenkin kiitteli kuningatar Elisabetin ja prinssi Charlesin kykyjä kuninkaallisina.

Brittilehti The Sun muistuttaa, että 69-vuotias Mantel on aiemminkin laukonut tyrmistyttäneitä mielipiteitä kuninkaallisista. Lehden mukaan hän on muun muassa kutsunut prinssi Williamin vaimoa herttuatar Catherinea "muoviseksi nukeksi, jolla ei ole persoonallisuutta tai omaa ääntä". Kirjailijaa on syytelty myös siitä, että tämä suhtautuu Englantiin kielteisesti ja tahtoisi Irlannin kansalaisuuden.

Brittihovia ovat ravistelleet lähiaikoina useat skandaalit, joiden keskiössä ovat olleet erityisesti hovin dramaattisesti jättäneet prinssi Harry ja herttuatar Meghan sekä prinssi Andrew’n ympärillä vellova seksuaalirikosvyyhti.

Mantelin lausunnoista uutisoivan Daily Star -lehden mukaan suurin osa briteistä on ilmaissut mielipidemittauksissa tukensa monarkialle, ja etenkin kuningatar Elisabet nauttii kansan keskuudessa suurta tukea ja kunnioitusta. Lehden mukaan toukokuussa tehty mielipidemittaus sen sijaan kertoi, että etenkin nuorempi sukupolvi toivoisi, että Britanniaa johtaisi vaalilla valittu henkilö.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja