Prinssi Charles suunnittelee suuria muutoksia – nämä asiat muuttuvat, kun valta vaihtuu aikanaan Britanniassa

2:54
Prinssi Philipin lapset muistelivat isäänsä BBC:n erikoislähetyksessä – prinssi Charlesilta koskettava kommentti vanhempiensa poikkeuksellisesta liitosta

Walesin prinssin kerrotaan aikovan avata yleisölle ovet brittihovin merkittävimpiin rakennuksiin ja noudattaa hyvin erilaisia asumisjärjestelyjä kuin äitinsä, kun hänestä aikanaan tulee Britannian hallitsija.

Prinssi Charles, 72, sai kyseenalaista kunniaa vuonna 2017, kun hänestä tuli henkilö, joka on pitänyt pisimpään hallussa Walesin prinssin titteliä. Brittihovissa Walesin prinssin titteli annetaan vallassa olevan hallitsijan vanhimmalle pojalle, eikä tapana ole ollut käyttää monista muista monarkioista tuttua kruununprinssin titteliä.

Charles on lisäksi hovin pitkäaikaisin kruununperijä, sillä se asema hänellä on ollut siitä asti, kun hän oli kolmevuotias ja hänen äitinsä Elisabet II nousi Britannian hallitsijaksi.

95 vuotta keväällä täyttänyt kuningatar Elisabet vaikutti huhtikuussa aviomiehensä prinssi Philipin hautajaisissa olevan täysissä sielun ja ruumiin voimissaan. Brittilehti The Sunday Times uutisoi toukokuussa, että prinssi Charles on kuitenkin tehnyt jo ainakin yhden suunnitelman, jonka hän aikoo toteuttaa, kun hänestä aikanaan tulee Britannian kuningas.

Lehden tietojen mukaan Charles suunnittelee, että sekä Buckinghamin palatsin, Windsorin linnan, Balmoralin, Sandringhamin että Clarence House ovet tulevat olemaan entistä enemmän avoinna yleisölle. Lisäksi Charlesin kerrotaan suunnittelevan, että yleisö pääsee tutustumaan selvästi aiempaa useampiin huoneisiin kuninkaallisten tiluksilla.

Sunday Timesin tietojen mukaan Charles ja hänen puolisonsa Cornwallin herttuatar Camilla ovat keskustelleet asiasta myös prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kanssa, ja myös kuningatar Elisabetin kerrotaan olevan tietoinen perijänsä suunnitelmista, vaikka virallisesti hankkeita ei ole vielä pantu täytäntöön.

Siitä, kuinka kuningatar Elisabet suhtautuu suunnitelmiin, ei tiedetä. Lapsenlapsi prinsessa Eugenie sen sijaan on kertonut haastattelussa saaneensa aikanaan isoäidiltään nuhteita, kun hän julkaisi Instagram-tilillään kuvan isästään Buckinghamin palatsin käytävällä. Syynä kuningattarelta tulleille nuhteille oli se, että kyseessä oli epävirallinen kuva, joka paljasti liikaa palatsin kulisseista.

Sandringhamissa, jossa kuninkaallisilla on ollut tapana kokoontua yhteen jouluisin, voisi jatkossa olla mahdollista vierailla ympäri vuoden, kun nyt vierailuaika on rajoitettu huhti-lokakuulle. Samanlaisia suunnitelmia on tiettävästi myös Charlesin ja Camillan Lontoossa sijaitsevan kodin Clarence Housen suhteen, joka on tähän asti ollut avoinna vierailijoille vain kesäisin.

Buckinghamin palatsissa on tällä hetkellä meneillään valtaisa, 369 miljoonan punnan hintainen remontti, jonka odotetaan valmistuvan vuoteen 2027. Charlesin odotetaan avaavan myös Buckinghamin palatsin ja puutarhojen ovet ympärivuotisesti, kun remontti valmistuu. Lisäksi yleisö pääsisi ensimmäistä kertaa kurkistamaan tiloihin, joissa kuningatar Elisabet ja prinssi Philip asuivat Elisabetin valtakauden alkupuolella ja jonne prinssi Andrew ja prinssi Edward syntyivät.

Prinssi Charlesin ei uskota myöskään noudattavan kuninkaana samanlaista kaavaa asumisjärjestelyjen suhteen kuin hänen äitinsä. Charlesin uskotaan asuvan Buckinghamin palatsin lisäksi hänelle tärkeässä Glouchestershiren lukaalissa Highgrovessa sekä Sandringhamissa. 

Windsorin linnaa hänen uskotaan käyttävän selvästi vähemmän kuin kuningatar Elisabet, joka on varsinkin koronapandemian puhjettua viettänyt huomattavan paljon aikaa juuri Windsorin tiluksilla. Toinen iso ero äidin ja pojan mieltymysten välillä on myös se, että Elisabetille rakkaan Balmoralin linnan sijaan Charles viihtyy paremmin Skotlannissa oleillessaan Birkhallissa.

Hello Magazinen mukaan kuningatar Elisabet on tänä vuonna aikeissa viettää Balmoralissa pidemmän aikaa kuin tavallisesti. Monarkin kerrotaan suuntaavan Sktolantiin jo alkukesästä, kun tavallisesti hän on lomaillut suosikkilinnassaan vasta elokuussa ja kutsunut silloin paikalle myös sukuaan.

Charlesin valtakaudella tapahtuvia muutoksia on spekuloitu myös aiemmin. Usein on ounasteltu ainakin sitä, että hän tulee todennäköisesti pienentämään brittihovia ja pitämään ainoastaan kaikkein läheisimmät perheenjäsenensä sen ytimessä. Walesin prinssin on pohdittu myös olevan aikeissa pikku hiljaa pienentää myös hovin merkitystä Britanniassa.

Tämän on kerrottu aiheuttaneen kitkaa Charlesin ja hänen veljensä prinssi Andrew'n välillä vuosien saatossa, sillä kuningattaren suosikkipojaksikin tituleeratun Andrew'n on kerrottu ajattelevan asioista hyvin eri tavalla.

Britanniassa on lisäksi säännöllisesti spekuloitu myös sillä, tuleeko Charlesista lopulta koskaan kuningasta, vai pitäisikö kruunun siirtää suoraan hänen pojalleen prinssi Williamille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet briteistä toivoisi, että kuningatar Elisabetin kuoltua Charles luopuisi kruunusta poikansa puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja