Mainos

Kirjailija, psykiatri Oscar Parland kuollut

Kirjailija, psykiatri, fil.tri h.c. Oscar Parland kuoli 27. syyskuuta Helsingissä.

Kirjailija, psykiatri Oscar Parland kuollut Hän oli syntynyt Kiovassa 20. huhtikuuta 1912, kotoisin Karjalan kannakselta ja sittemmin Kauniaisista. Oscar Parland valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta ja loi pitkän lääkärinuransa Lapinlahden, Pitkäniemen ja Nikkilän sairaaloissa.

Parlandin merkittävimmät kaunokirjalliset teokset olivat Förvandlingar (Muodonmuutoksia), Förtrollande vägen (Lumottu tie) ja Tjurens år (Härän vuosi), joista viimeisen ohjasi elokuvaksi Åke Lindman. Hänen viimeisin kirjansa Kunskap och inlevelse (Tieto ja eläytyminen) ilmestyi vuonna 1991. Oscar Parlandilla oli merkittävä panos myös veljensä Henryn tuotannossa.

Oscar Parland harrasti kulttuuria suuressa määrin ja hänellä oli laaja ystäväpiiri. Sekä musiikki että kuvataide olivat lähellä hänen sydäntään. Nuorena Parland halusi myös itse ryhtyä kuvataiteilijaksi. Lääketiede ja ura kirjailijana saivat kuitenkin hänestä yliotteen.

Viimeisinä vuosinaan Oscar Parland osallistui tiiviisti Suomen semioottisen seuran toimintaan. Hän oli seuran kunniajäsen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.