Mainos

Kirjailija Helvi Hämäläinen kuollut

Kirjailijakuntamme vanhin, Finlandia-palkittu Helvi Hämäläinen on kuollut. Hän kuoli 90-vuotiaana viime yönä Jorvin sairaalassa Espoossa. Kirjailija liikkui vielä päivää ennen kuolemaansa kotikulmillaan Tapiolassa.

Helvi Hämäläisen tunnetuimpia töitä olivat romaanit Säädyllinen murhenäytelmä ja Kadotettu puutarha. Hämäläisen uusi julkisuus alkoi hiljaisuuden ajan jälkeen vuonna 1988, kun hänelle myönnettiin Finlandia-palkinto runokokoelmasta Sukupolveni unta. Viime keväänä julkaistiin pienoisromaani Uusi Aadam, jonka Hämäläinen oli kirjoittanut 1950-luvulla.

Helvi Hämäläistä on kuvattu ekspressionistiseksi lyyrikoksi ja monia tyylejä viljeleväksi prosaistiksi. Nämä määritteet hän itsekin kelpuutti viimekesäisessä haastattelussa. Kuvataiteen suurena ystävänä Hämäläinen vertasi runoja kuvataiteen termein piirroksiin ja grafiikkaan, romaaneja maalauksiin.

Muistelmat kiinnostivat

Helvi Hämäläisen muistelmateokset Ketunkivellä ja sen jatko-osa Päiväkirjat tarjosivat lukijoille laajan leikkauksen hänen kokemuksistaan. Niissä kirjailija kertoi myös muun muassa pitkäaikaisesta elämänkumppanistaan Olavi Paavolaisesta.

Hämäläinen tuli aluksi tunnetuksi helsinkiläisen vuokrakasarmin työläisasukkaita kuvaavalla romaanilla Katuojan vettä (1935). Suuren kohun saattelemana julkaistiin sivistyneistöromaani Säädyllinen murhenäytelmä supistetussa muodossa vuonna 1941, vasta myöhemmin se ilmestyi kokonaisena. Murhenäytelmän jatko-osaa Kadotettua puutarhaa kustantaja ei skandaalien pelosta julkaissut vuonna 1951, vaan vasta yli 40 vuotta myöhemmin 1995 .

Molemmista kirjoista on tehty Kansallisteatterissa näytelmät, jotka ovat olleet suuria yleisömenestyksiä. Säädyllisestä murhenäytelmästä on myös tekeillä elokuva.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.