Kiristäjien uhkailema Puotilan ampuja anoi kerta toisensa jälkeen ystäviään tueksi, mutta jäi yksin – "Sanoin että stop, en halua kuulla asiasta"

MTV oikeudessa: Puotilan ampumisen oikeudenkäynti alkaa tänään – uhrin puoliso huusi heti alkuun: "Vi*un huoranpenikka, vi*un paska!" 0:52
Uhrin omainen ei kestänyt nähdä ampujaa oikeudessa vaan alkoi huutaa heti tämän tultua saliin.

Puotilassa kiristäjänsä marraskuussa ampuneen 55-vuotiaan perheenisän läheiset yllättyivät siitä, kuka lopulta joutui ammutuksi. Ampuja oli pyytänyt useilta ystäviltään apua hankalaan tilanteeseensa, mutta kukaan ei auttanut ja hän päätyi ratkaisemaan tilanteen lopulta itse.

– Tämä tuli yllätyksenä. En usko, että hän olisi voinut tehdä tätä ikinä harkitusti. Kaksi kuukautta hän teki kaikkensa, että tämän asian saisi jotenkin pois, perheenisän 25 vuotta tuntenut ystävä kuvaili poliisille.

– Tämä oli yllätys. Ajattelen, että asia olisi mennyt täysin toisinpäin, eli että häntä tai hänen perhettään olisi ammuttu. Tämä ei ole ollenkaan hänen tapaistaan. En koskaan olisi uskonut, että tilanne tällaiseksi menisi. Vastapuolelta tulleen paineen on täytynyt olla todella kova ja hänen on pitänyt pelätä tosissaan, perheenisän 40 vuotta tuntenut lapsuudenystävä kertoi poliisille.

Ampuja istuu tällä hetkellä tutkintavankina odottamassa tuomiota, jonka Helsingin käräjäoikeus antaa 22. toukokuuta. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Ampumisessa kuoli väkivaltaisesta velanperinnästä alamaailmassa tunnettu 34-vuotias mies, joka oli juuri tulossa isäksi. Hänen puolisonsa synnytti lapsen vain neljä päivää ampumisen jälkeen.

Siskon mukaan 34-vuotias oli kouluttautunut rakennusmestariksi ja hänen tarkoituksenaan oli jättää rikollinen elämä.

Kaikki alkoi lainasta

Tämä juttu pohjautuu poliisin esitutkintapöytäkirjoihin ja oikeudenkäyntiin.

– Olen perheenisä, yrittäjä, rehellinen ihminen ja huippu-urheilija. Luulisi senkin kertovan jotain, että olen tyttäreni kanssa ollut yksin siitä asti, kun hän on ollut kaksi ja puolivuotias. Nyt hän saa kärsiä tästä, 55-vuotias sanoi poliisille ampumisen jälkeen.

– Minulla on kaksi muutakin tytärtä, mutta he asuvat äitinsä luona.

Kaikki alkoi 11 500 euron rahasummasta, jonka 55-vuotias lainasi seitsemisen vuotta sitten uhrille. Sittemmin uhri joutui muiden muassa väkivaltaisesta velanperinnästä vuosiksi vankilaan.

Viime vuonna 55-vuotias pyysi vankilasta vapautunutta 34-vuotiasta maksamaan velkansa.

34-vuotias oli jo vuosikausia ollut hyvin läheisissä väleissä rikollisjärjestö United Brotherhoodiin useiden jäsenten kanssa ja tehnyt myös rikoksia heidän kanssaan.

Nyt 34-vuotias pyysi UB-jengin torpedona tunnetun 37-vuotiaan ystävänsä avukseen.

Kaverukset houkuttelivat 55-vuotiaan viime elokuussa tapaamiseen, jossa he pahoinpitelivät hänet. Perheenisän mukaan 34-vuotias olisi puukottanut hänet, ellei hän olisi päässyt pakenemaan.

Piina alkoi 

Perheenisän kolmen kuukauden piina oli alkanut. Kuten jengitoiminnassa on tavallista, velka kääntyi väärinpäin.

Kaksikko väitti, että 55-vuotias olikin heille velkaa 200 000 euroa. Perheenisän tuttava oli muka laverrellut poliisille, josta syystä 34-vuotias oli saanut 2,5 vuotta pidemmän vankeustuomion.

Vasikaksi väitetty tuttava ei tiennyt tästä perinnästä mitään, eikä kaksikko vaatinut häneltä rahaa.

Silmukka perheenisän ympärillä kiristyi. Hänkin oli tuntenut UB-jengiin kuuluvan 37-vuotiaan portsarintöidensä kautta pitkään ja luullut tätä kaverikseen.

Kehonrakennuksessa kilpaurheillut perheenisä puhui tilanteestaan lukuisille ystävilleen. Hän myös kysyi useita isokokoisia ystäviään turvaksi ja todistajiksi sovittelutapaamisiin.

– Mulla on elämässäni tilanne, josta en löydä ulospääsyä. Ja kyseessä on oma henki, hän viestitti eräälle vanhalle ystävälleen, jonka kanssa oli perustanut aikoinaan yrityksenkin yhdessä.

Ystävä kertoi, että miehillä oli mennyt jo aiemmin sukset ristiin.

– Hän sitten monesti soitteli ja pyysi, että voinko mä tulla hänen kanssaan tapaamiseen näiden tyyppien kanssa. Se ei mua hirveästi kiinnostanut, sama kaveri kertoi ampumisen jälkeen poliisille.

"Tämä on ollut hyvin julkinen asia"

Perheenisä yritti kaiken aikaa sovitella velkasummaa väkivallalla uhkailevien kiristäjiensä kanssa. Hän puhui laajasti ystävilleen tilanteestaan ja ahdistuksestaan yrittäen keksiä keinoja päästä pois tilanteesta.

– Tämä on ollut hyvin julkinen asia ja moni on tiennyt tästä, miehen 25 vuotta tuntenut ystävä kuvaili poliisille myöhemmin.

Miehellä ei ollut rahaa maksaa vaadittua summaa. Poliisin taltioimissa viesteissään hän totesi myös, ettei hänellä ollut mitään takeita siitä, että kiristäminen loppuisi vaaditun summan maksamiseen.

Mies harkitsi muualle muuttoa ja maasta lähtemistä, mutta lasten elämä oli Helsingissä.

– Jos mulle käy jotain tai vaikka lähtisin pois, niin ne ettii mun äidin tai muun sukulaisen ja se jatkuu, 55-vuotias viestitti naispuoliselle ystävälleen Hollantiin.

Kiristäjä uhkasivat lapsia

Silmukka kiristyi edelleen ja kiristäjät uhkasivat mennä miehen kotiin. Perheenisä vetosi alamaailman kirjoittamattomiin sääntöihin, joiden mukaan koti on turvapaikka ja lapset sekä naiset jätetään rauhaan.

– Hän sanoi, että hän on Lähi-Idästä, eikä hänelle merkkaa mitään onko siellä naisia ja lapsia, perheenisä kuvaili Hollannissa asuvalle ystävälleen 34-vuotiaan vastausta.

Perheenisän 40 vuotta tunteneen ystävän mukaan 34-vuotias uhkasi puukottaa 55-vuotiaan tyttäret ja leikata näiltä korvat irti.

– Kyllä mä nyt tarvisen sua täällä prkl! Lapset pelkää, 55-vuotias viestitti tälle toisella paikkakunnalla asuvalle ystävälleen.

– Noh jos oikein pahaksi äityy, tullaan (toisen kaverin nimi) kanssa täältä. Niille ei saa antaa tuumaakaan periksi, muuten se ei lopu koskaan! Sitten on pakko näyttää tykkiä, jos muu ei tehoo. Ennemmin sitten itse lusii ja ampuu jalkoihin, kuin menettää henkensä, ystävä vastasi 55-vuotiaalle.

Pyysi ja pyysi apua

Perheenisä vetosi jatkuvasti ystäviinsä. Hän pyysi apua useita kertoja, vaikka kirjoittikin jossain välissä ystävälleen Hollantiin, että ystävien pitäisi auttaa pyytämättäkin.

– Hän on hieno mies ja olemme ystäviä. Olemme tunteneet noin seitsemän vuotta. Kun hän alkoi kertomaan tilanteestaan, sanoin että stop, en halua kuulla asiasta enkä liittyä asiaan mitenkään. Mitä vähemmän tiedän, sitä parempi se on minulle, eräs 55-vuotiaan nyrkkeilyn kautta tunteva ystävä kertoi poliisille jälkeenpäin.

Yksi 55-vuotiaan ainakin 15 vuotta tuntenut ystävä kiisti poliisille tienneensä kiristyksestä mitään, vaikka oli soitellut 55-vuotiaan kanssa jatkuvasti ja tunsi myös kiristäjät. Todisteiden valossa hänkään ei tahtonut sekaantua asiaan mitenkään.

– Täällä kaikki ovat pelkureita, kukaan ei uskalla tulla mukaan tapaamaan niitä, perheenisä vetosi toisella paikkakunnalla asuvaan pitkäaikaiseen ystäväänsä.

Osa ystävistä neuvoi 55-vuotiasta ottamaan yhteyttä poliisiin.

– Sanoin hänelle, että koska lapsia on kyseessä, hän ei minun mielestäni toimisi mitenkään väärin, jos hän ilmoittaisi poliisille. Koti on kuitenkin pyhä paikka, nyrkkeilyn kautta tullut ystävä kertoi poliisille myöhemmin.

Hankki salaa aseen turvakseen

Molemmat kiristäjät on tuomittu aiemmin vakavista väkivaltarikoksista. UB-jengiin kuuluva kiristäjä on syyllistynyt esimerkiksi erittäin raakaan kidutuspahoinpitelyyn, jonka seurauksiin uhri kuoli.

Perheenisän yksin jättäneet ystävät eivät tienneet, että tämä oli kaikessa hiljaisuudessa hankkinut jämerän käsiaseen turvakseen. Ase oli laiton.

Ystävien mukaan mies ei koskaan aiemmin ollut turvautunut aseeseen.

– Jos tekisin rikosilmoituksen, tilanne vain pahentuisi tulevaisuudessa kun ne pääsisivät taas ulos, mies kirjoitti ystävälleen.

Epätoivoissaan ja muiden tietämättä mies soitti poliisin vihjepuhelimeen myös nimettömän puhelun, jossa pyysi neuvoja "kaverinsa" ongelmiin. Näin myös poliisi sai tietää tilanteesta ja MTV Uutisten tietojen mukaan puhuttikin UB-jengiin kuuluvan kiristäjän, joka luopui tämän jälkeen kiristämisestä.

34-vuotias jatkoi kuitenkin yksin rahan vaatimista, nyt hän esitti velkasummaksi 50 000 euroa. Hän esitti 55-vuotiaalle maksusuunnitelman, jonka mukaan tämän rakennusfirma lyhentäisi keksittyä velkaa 5000 euroa kuukaudessa hänen yritykselleen kymmenen kuukauden ajan.

Kulki luotiliivit päällä

Perheenisä kuuli eräältä tutultaan, että 34-vuotias oli uhonnut tappavansa hänet, jos hän ei maksaisi. Läheiset vaativat 55-vuotiasta käyttämään luotiliivejä.

– Mun ajatusmaailmassa ne on ylittäneet rajan, kun mun lapset pelkää, mies kirjoitti hyvälle ystävälleen Hollantiin puolitoista viikkoa ennen ampumista.

– Tilanne vaan kiristyy. Mun on pakko tavata ne jossain, kun en haluu, että ne tulee kotiin.

Oikeudessa mies kertoi, että oli kolme kuukautta kestäneen piinan seurauksena jo kaiken aikaa varuillaan ja paniikissa. Tätä todistaa myös hänen viestinsä Hollantiin.

– Joka ikinen päivä pian 3 kuukautta olen miettinyt, miten mä tästä selviän hengissä. Ja niin, ettei mun lasten tarvitse pelätä mennä koiran kanssa illalla ulos.

– Ennen kun oltiin ystäviä tai hyviä kavereita, niin seisottiin rinnalla miettimättä seurauksia seisottiin rinnalla ja otettiin yhdessä vastaan se mitä tuli. Nyt ei haluta itselle mitään ongelmia ja jätetään kaveri.

Ilmoitti poliisille tapaamisesta

Poliisi oli antanut 55-vuotiaalle numeron, johon tämän voisi soittaa tarpeen vaatiessa. Marraskuun 23. päivä mies päätti lopulta tavata 34-vuotiaan sopiakseen asiasta.

Reilu tunti ennen ampumista 55-vuotias viestitti poliisille, missä ja milloin tapaisi 34-vuotiaan. Myöhemmin ilmeni, että numeron haltija oli lomalla.

Miehet ajoivat autojensa nokat vastakkain Puotilan venesataman edustalla. Perheenisä kertoi oikeudessa, että hän pelkäsi kuollakseen ja hänen sykkeensä oli yli 200.

Hän ei ollut halunnut mennä tapaamiseen, eikä tiennyt ennalta, keitä kaikkia sinne tulisi. Miehet olivat nouseet autoistaan yhtä aikaa.

– Sillä oli päässään sellainen terroristihuppu sellainen kommandopipo. Ihmettelin, että mitä helvettiä sillä on tollainen päässä, pelkäsin ihan helvetisti, 55-vuotias kertoi poliisikuulusteluissa.

34-vuotias oli ottanut pipon päästään. Poliisin mukaan kyse ei kuitenkaan ollut kommandopiposta, vaan silmien alle ulottuvasta kaulurista ja syvälle päähän vedetystä lippalakista.

– Näytin sille oikeassa kädessäni olevaa asettaja sanoin, että mä otin tän turvaksi. Se veti pultit siitä ja sanoi, että vittu alaks sää uhkalleen mua. Se laittoi oikean käden housun taskulle ja lähti tulemaan päälle. Siinä vaiheessa mulla iski täysi paniikki, shokki, hirveä pelkotila en pysty sitä oikein kunnolla edes kuvailemaan.

Perheenisä kertoi ampuneensa yhden laukauksen 34-vuotiasta kohti. Toista laukausta hän ei kertomansa mukaan muista.

Silminnäkijän mukaan 34-vuotias horjahti ensimmäisestä laukauksesta ja lähti juoksemaan pakoon. Silminnäkijän mukaan 55-vuotias tähtäsi huolellisesti ja ampui toisen laukauksen uhrin selkään.

Odotti autossa poliisia

Uhri juoksi vieressä kulkevan tien laitaan bussipysäkille ja kaatui siihen. Ensimmäisen laukauksen aiheuttamat vammat olivat tappavat ja hän kuoli tapahtumapaikalle.

Ampuja soitti hätäkeskukseen ja odotti autossaan poliisien saapumista. Hän antautui poliisille vapaaehtoisesti.

Ex-rikollinen"Immu"sattui Puotilan surman silminnäkijäksi – näin hän kuvailee tapahtumia 3:00
Näin paikalle saattunut ex-rikollinen Mika "Immu" Ilmen kuvailee uhrin kaatumista ajoradalle.

Hupparinsa alle 55-vuotias oli pukenut luotiliivit. Useiden todistajien mukaan mies oli kulkenut suojaliivit päällään niin töissä kuin vapaa-ajallaankin parin viikon ajan.

– Häntä ja hänen perhettään on uhattu. Tilanne on kestänyt monta kuukautta. Hän on ollut erittäin ja poikkeuksellisen peloissaan. Hän ei normaalisti pelokas ole ja huomasin hänen käytöksestään, että nyt on vakavasta asiasta kyse, ampujan 25 vuotta tuntenut ystävä kuvaili myöhemmin poliisille.

Perheelleen uhri oli välittävä

Uhrin läheiset toivat tapahtumapaikalle kynttilöitä ja ruusun. Hiljalleen verijäljet peittyivät taivaalta sataneeseen uuteen lumeen.

Muutama päivä ampumisen jälkeen tapahtumapaikalle ilmestyi puuhun sidottu paita, johon oli painatettu muistoteksti.

Uhria jäivät kaipaamaan puoliso, vanhemmat ja sisarukset, joille uhri oli näyttäytynyt perheestään välittävänä ja huolehtivana miehenä.

Etenkin sisko otti veljensä kuoleman erittäin raskaasti. Äiti kertoi poliisikuulusteluissa, että kuollut poika oli ollut hänen "koko maailmansa".

Neljä päivää ampumisen jälkeen syntyi vauva, joka ei koskaan ehtinyt tavata isäänsä.

Lue myös:

    Uusimmat