MTV Uutisten tiedot: Puotilan ampujaksi epäillyltä kiristettiin 200 000 euron keksittyä velkaa – perintätoimina väkivaltainen väijytys ja lasten uhkailu

1:59
Poliisi kertoi aiemmin, että Puotilan ampumiseen liittyvä rikostutkinta tulee kestämään kuukausia.

Puotilan ampumisesta epäiltyyn 54-vuotiaaseen mieheen oli yritetty kohdistaa väkivaltaa noin kaksi kuukautta ennen ampumista, kertovat MTV Uutisten lähteet.

MTV Uutisten tietojen mukaan väkivalta liittyi velanperintään ja velka oli keksitty. Velkasumma oli mielivaltainen ja vaihteli, enimmillään 54-vuotiaalta rakennusalan yrittäjältä pyrittiin lypsämään jopa 200 000 euron summaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan velkaa perivät Puotilassa ammutuksi joutunut 34-vuotias mies ja eräs liivijengitaustainen mies.

Kaksikko oli perinyt 54-vuotiaalta velkaa kuukausien ajan ja kohdistanut väkivallanuhkaa paitsi mieheen itseensä, myös tämään perheeseen ja lapsiin.

Keskusrikospoliisi (KRP) on kertonut tutkivansa asiaan liittyen törkeää kiristystä. KRP vahvistaa, että epäilee Puotilassa ammutuksi joutunutta 34-vuotiasta törkeästä kiristyksestä.

– Sen voin vahvistaa, että uhria epäillään teosta, muuten en ota kantaa, että kuinka montaa henkilöä epäillää tai kuinka moni henkilö liittyy asiaan, kommentoi jutun tutkinnanjohtaja Jussi Luoto KRP:stä MTV Uutisten tietoja.

Väijytys epäonnistui

MTV Uutisten tietojen mukaan noin kaksi kuukautta ennen Puotilan ampumista velkaa perinyt kaksikko oli yrittänyt väijyttää 54-vuotiaan. Heidän tarkoituksensa oli kohdistaa mieheen vakavaa väkivaltaa.

Väijytys oli kuitenkin epäonnistunut. Väijytykseen liittyviä tietoja eivät vahvista sen enempää kiristysvyyhtiä tutkiva KRP kuin ampumista tutkiva Itä-Uudenmaan poliisikaan.

– En vastaa tähän väijytysasiaan mitään. Totta kai tällaistakin asiaa selvitellään, jos tällainen on ollut, muotoilee KRP:n Jussi Luoto.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että 54-vuotias on edelleen ainoa henkirikoksesta epäilty ampumiseen liittyen.

– Väijytysasiaa en kommentoi. Ampumisessa tutkintanimike on murha, toteaa tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Poliisi ei toistaiseksi kerro, oliko ampumistilanteessa ase vain ampumisesta epäillyllä vai kantoiko myös ampumisen uhri asetta mukanaan tapahtumahetkellä.

Epäilty soitti itse hätäkeskukseen

Kaksi ja puoli viikkoa sitten 23. marraskuuta 54-vuotias ja 34-vuotias sopivat tapaamisen Puotilan venesataman viereen. Miehet saapuivat paikalle autoillaan hieman ennen iltapäiväkahta.

Nuoremman miehen elämä päättyi venesataman edustalle tienvarteen. Häntä oli ammuttu käsiaseella kaksi kertaa vartaloon. 

Uhri oli pyrkinyt vakavasti loukkaantuneena tienvarteen, kulkenut noin sadan metrin matkan ja lyyhistynyt tien viereen.

Ampumisesta epäilty 54-vuotias soitti itse hätäkeskukseen ja ilmoitti tapahtumista poliisille. 

Poliisin mukaan 54-vuotias on tunnustanut ampumisen kuulusteluissa.

Poliisi ei kommentoi sitä, onko poliisin esitutkinnassa selvinnyt tapahtumiin vaikuttaneita ja henkirikosta mahdollisesti lieventäviä asianhaaroja.

– En lähde nimikkeen lieventymistä kommentoimaan, Minkkinen toteaa.

Osapuolet aiemmin ystäviä

MTV Uutisten tietojen mukaan kaikki velanperintään liittyvät kolme miestä olivat aiemmin ystäviä keskenään. Kaksi miehistä kääntyi myöhemmin 54-vuotiasta vastaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan kaikki kolme miestä kytkeytyvät lakkautetuksi määrättyyn rikollisjärjestö United Brotherhoodiin (UB).

Murhasta epäilty 54-vuotias ja ammutuksi joutunut 34-vuotias mies eivät ole MTV Uutisten tietojen mukaan kuuluneet koskaan UB-jengiin, mutta heillä on ollut tiiviit yhteydet ryhmittymään.

Uhrin kanssa velkaa perinyt kolmas mies on ollut aiemmin UB:n jäsen. MTV Uutisten tietojen mukaan ex-liivijengiläinen tunnetaan alamaailmassa keksityistä veloista ja velanperinnän kohteeksi joutuneiden henkilöiden perheisiin kohdistuvasta uhkailusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja