Kirgisiassa levottomuuksia

Kirgisia tiukentaa otteita mielenosoittajia vastaan. Poliisi hajotti väkijoukon pääkaupungissa.

Kirgisian johto on ottanut tiukemman linjan mielenosoituksiin, jotka tänään ensimmäistä kertaa levisivät myös pääkaupunkiin Bishkekiin. Presidentti Askar Akajev nimitti pääkaupungin poliisipäällikön Keneshbek Dushebajevin maan uudeksi sisäministeriksi.

Uusi sisäministeri sanoi ensi töikseen, että turvallisuusjoukoilla on oikeus käyttää voimaa taltuttaakseen päivä päivältä kasvavat mielenosoitukset.

-Laki antaa meille tarvittavat oikeudet palauttaa perustuslaillinen järjestys, sanoi Keneshbek Dushebajev Bishkekissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. -Me voimme käyttää voimaa -- ja aseita. Mutta me emme ammu lainkuuliaisia kansalaisia, naisia, vanhuksia tai lapsia.

Vain pari tuntia aiemmin poliisi oli hajottanut parinsadan ihmisen mielenosoituksen pääkaupungissa. Silminnäkijöiden mukaan poliisi käytti kovia otteita pidättäessään joukoittain ihmisiä sen jälkeen, kun mielenosoittajien ja presidentti Akajevin kannattajien välillä syntyi käsirysy. Uutistoimisto Reutersin paikalla olleen kirjeenvaihtajan mukaan poliisi käyttäytyi "hyvin väkivaltaisesti".

Kirgisiassa on ollut levotonta sen jälkeen, kun oppositio syytti viimekuisten parlamenttivaalien tuloksia peukaloiduiksi ja aloitti mielenosoitukset, joissa on vaadittu myös Akajevin eroa. Oppositio vakuuttaa jatkavansa mielenilmauksia ministerivaihdoksesta huolimatta.

-Nämä henkilövaihdokset eivät lepytä meitä, koska tärkeintä meille on Akajevin pikainen ero. Me emme lopeta ennen kuin hän lähtee, sanoi oppositiota edustava Toptshubek Turgunalijev.

Venäjä huolissaan

Venäjä on ilmaissut huolensa Kirgisian tilanteesta. Venäjä muistutti presidenttiä vastaan mieltään osoittavaa oppositiota siitä, että Kirgisia on Venäjän kumppani turvallisuusasioissa.

-Kirgisia on liittolaisemme turvallisuussopimuksen kautta, Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov sanoi televisiohaastattelussa.

-Toivon, että nk. oppositiolla on tarpeeksi aivoja löytääkseen voimaa rauhoittua ja kääntyä poliittiseen vuoropuheluun. Se, mitä maan eteläosassa tapahtuu, on jo pitkän aikaa ollut lain ulkopuolella, hän jatkoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat