Kiinteistönvälittäjät: Asuntomarkkinoiden näkymät kirkastumassa – näin käy hintojen

Asiantuntijat kertovat asuntokaupan nykytilanteesta 8:43
Katso myös haastattelu joulukuulta: Asiantuntijat kertovat asuntokaupan nykytilanteesta

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) ennusteen mukaan Suomen asuntomarkkinoiden näkymät ovat kirkastumassa ja ostajien kiinnostus on voimakkaassa nousussa. '

SKVL:n toimitusjohtajan Jussi Mannerbergin mukaan ennusteen ostoaikomus-mittarissa nähtiin vuodenvaihteessa mittaushistorian suurin käänne.

SKVL:n jäsenet arvioivat, että viime vuoden lopulla nähty kasvusykäys asuntokaupoissa tulee jatkumaan tämän vuoden alussa. Asuntojen hinnoissa ei ole nähtävissä suurta muutosta.

– Nyt alkaa yli vuoden kestänyt markkinoiden suma purkautua järkevällä vauhdilla. Ennusteessamme näkyy nyt erityisesti perheasuntojen kysynnän jatkuva nousu, Mannerberg sanoo tiedotteessa.

Suurin syy elpymiseen on euribor-korkojen lasku. Mannerberg toivoo, että Euroopan keskuspankki EKP tulee hätiin ja laskee ohjauskorkojaan.

– Odotamme todellakin EKP:lta toimenpiteitä. Suomalaiset ovat sinnikkäitä, mutta nyt tarvitaan apuja Euroopasta korkojen laskun muodossa, Mannerberg sanoo.

Hinnat nousevat vain paikoitellen

Viime vuoden lopulla pitkään rämpineet asuntomarkkinat saivat piristystä, kun ensiasunnon ostajat kiirehtivät tekemään kauppoja ennen vuodenvaihdetta. 

Vuodenvaihteesta lähtien myös ensimmäisen asuntonsa ostavat joutuvat maksamaan kaupasta varainsiirtoveron.

Ennusteen mukaan uusien ja hyväkuntoisten omakotitalojen kysyntä pysyy jatkossakin vahvimpana. 

Näkymät ovat parhaat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Tampereella. 

Hinnat eivät nouse merkittävästi

SKVL ennakoi, että omakoti-, pari- ja rivitalojen kauppamäärät kasvavat tänä vuonna 5–10 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Hintoihin ei ole luvassa merkittävää nousua, paitsi kysytyimmissä pientaloissa.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hintoihin on luvassa pientä 1–3 prosentin kasvua lähinnä Helsingin kantakaupungissa ja Espoossa, SKVL ennustaa. 

Taso jää siten vielä selvästi alemmaksi kuin pari vuotta sitten. Suunta olisi kuitenkin pitkän laskun jälkeen kääntymässä pieneen nousuun, ainakin joidenkin alueiden osalta.

Rakennusliikkeitä rasittava myymättömien uusien kerrostaloasuntojen suma ei näytä SKVL:n ennusteen mukaan olevan laukeamassa. 

– Vuosi 2024 tulee olemaan uuden alun hakemista ja todennäköisesti uusia rakennusprojektien aloituksia nähdään lähempänä vuotta 2025. Kauppamäärän ennustetaan laskevan edelleen muutaman prosenttiyksikön, SKVL arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat