Ensiasunnoista jopa 30 prosenttia on Nordean mukaan ollut omakotitaloja

Ensiasunnoista jopa 30 prosenttia on Nordean mukaan ollut omakotitaloja 1:46
Katso videolta: Ensiasuntomarkkinat piristyivät.

Asuntomarkkinat ovat jälleen vilkastuneet loppuvuotta kohti. Isojen pankkien mukaan kauppamäärien kasvua selittää ennen kaikkea ensiasunnon ostajien kasvanut aktiivisuus. Nordeasta taas kerrotaan, että yhä useampi ensiasunnon ostaja on tehnyt kaupat omakotitalosta.

Jouluksi uuteen kotiin. Tämä sanonta pätee tänä vuonna erityisesti ensiasunnon ostajiin – heitä koskeva vapautus varainsiirtoverosta loppuu vuodenvaihteessa. Ruuhka on näkynyt pankeissa.

– Viimeisen kahden kuukauden aikana on nähty merkittävä aktiviteetin nousu, kun verrataan vaikka syyskuun lukuihin. Puhutaan yli 50 prosentin kasvusta sekä hakemusten että nostettujen lainojen osalta. Myös joulukuun ennakkoluvut viittaavat, että myös joulukuun alkuvaiheessa nähdään samantyyppistä kehitystä, sanoo toimitusjohtaja Jussi Pajala Nordea Kiinnitysluottopankista.

OP kertoi eilen, että ensiasunnon ostajien lainahakemukset kasvoivat marraskuussa 40 prosentilla viime vuodesta – nostetuissa lainoissa nousu oli jopa 50 prosenttia. Nordea taas nostaa esiin kiinnostavan ilmiön, jossa yhä useampi hankkii ensikodikseen omakotitalon. 

– Jos katsotaan minkälaisia asuntoja ensiasunnon ostajat tyypillisesti ostavat, niin noin 30 hankkii omakotitalon ja loput kerrostaloasunnon. Tässä on toki merkittäviä valtakunnallisia eroja: Uudellamaalla prosentti on alle 20. Jos taas mennään Etelä-Savoon tai Pohjois-Karjalaan, niin lukema on merkittävästi päälle 50 prosenttia, Pajala sanoo.

Helsingissä ilmiö ei näy samalla tavalla: vain kolme prosenttia asunnonostajista hankki ensikodikseen oman kiinteistön. Kokonaisuutena markkina on myös ollut tänä vuonna edelleen tavallista hiljaisempi. Näillä näkymin asuntolainojen nostomäärät tippuvat koko vuonna jopa neljänneksellä viime vuodesta.
 

Lue myös:

    Uusimmat