Uusien asuntojen kaupassa erikoinen tilanne: Hinta nolla euroa – tai myyjä jopa maksaa ostajalle

Miksi asuntokauppa takkuaa vaikka myyntiverotus keveni? 9:26
Miksi asuntokauppa takkuaa vaikka myyntiverotus keveni? Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa kertovat.

Taloyhtiölainat ja niiden parissa vuodessa moninkertaistuneet korkokulut ovat saaneet asunnonostajat varovaisiksi, varoittaa Vuokraturva. Samalla asuntokauppaan on syntynyt erikoinen tilanne, kun myyjä haluaa lainojen rasittamista asunnoista eroon jopa maksamalla ostajalle.

Myymättömiä uusia asuntoja on paljon, ja niiden kauppa on hyvin hidasta tai pysähdyksissä, sanoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola tiedotteessa.

Vuokraturvan mukaan tilanteen poikkeuksellisuutta kuvaa se, että ympäri Suomea on yksittäisiä uudiskohteita, joiden asunnot eivät mene kaupaksi edes pelkällä taloyhtiölainaosuudella.

Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että kauppoja ei synnyt edes nollan euron kauppahinnalla, koska ostajan pitäisi ottaa vastuulleen uuteen asuntoon liittyvä taloyhtiölaina.

Äärimmäisissä tapauksissa kauppahinta voi olla jopa negatiivinen, eli myyjä maksaa ostajalle, jotta kauppa syntyy.

Aiemmin ilmiö on tullut tutuksi tietyistä golfosakkeista, joita ei saatu kaupaksi kuin maksamalla ostajalle siitä, että ostaja suostuu ottamaan osakkeet omistukseensa.

"Peikko, joka on pelästyttänyt asuntokaupan"

Vuokraturvan mukaan suurista taloyhtiölainoista, niiden paisuneista hoitokuluista sekä myös naapureiden taloyhtiölainoihin ulottuvasta yhteisvastuusta on tullut peikko, joka on pelästyttänyt asuntokaupan pahanpäiväisesti.

Vuokraturvan Metsola pitääkin täysin mahdollisena sitä, että uudet talot rakennetaan kokonaan ilman taloyhtiölainoja, kun vapaarahoitteinen asuntorakentaminen lopulta lähtee jälleen nousuun.

Kyseessä olisi perustavanlaatuinen muutos sekä kuluttajien että rakennusliikkeiden kannalta.

– Aiemmin rakennusliikkeet saivat asunnoistaan jopa satumaisen kovia hintoja, kun suuri yhtiölaina painoi varsinaisen kauppahinnan alas ja asunnon todellinen hinta hämärtyi, Metsola sanoo.

Asumiskustannuksia on hämärtänyt Vuokraturvan mukaan myös se, että taloyhtiölainoissa oli usein aluksi muutama vuosi lyhennysvapaata.

– Asunnon hinnan näennäisen halvaksi taikova kokonaisuus viimeisteltiin tonttirahaston vuokratontilla, jonka vuokrankorotus- ja lunastusehtoja ostaja ei ymmärtänyt tai edes kunnolla tiennyt, Metsola kuvaa.

– Kaikki tämä toimi kuin häkä, kunnes korot viime vuonna alkoivat nousta. Suuri osa uuden asunnon ostaneista ymmärsi nämä häivytetyt riskit vasta, kun ne jo kaatuivat päälle. 

Lue myös:

    Uusimmat