Asuntokauppa lähtenyt nousuun – näillä alueilla kysyntä herännyt

Vinkit vuokra-asunnon hakijalle kuinka erottua asuntoa hakiessa 3:46
Katso myös: Asuntoa vuokraamassa? Näin erotut asuntoa hakiessa!

Suomen Kiinteistövälittäjien (SKVL) jäsenkyselyn mukaan asuntokauppa on lähtenyt alkuvuodesta nousuun viime vuoden lopun hiljaiselon jälkeen.

Koko Suomen alueella noin kolmasosa vastaajista raportoi kasvua kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen ja omakoti- sekä paritalojen kauppamäärissä.

Yli puolet vastaajista kertoo ostajien yhteydenottojen määrän kasvaneen.

Toteutuneissa kauppahinnoissa on SKVL:n mukaan ennustetusti nähty lievää laskua – mutta ei romahdusta.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan asunnon ostoaikomus vuoden sisään oli joulukuussa noussut kuluttajien parissa 27 prosentilla vuoden takaisesta.

– On kuitenkin tärkeää huomata, että myyjät eivät hyväksy mitä vain tarjouksia, korostaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Näillä alueilla kysyntä herännyt

Eri puolilla maata kysynnän käyntiinlähtö tapahtuu hieman eri tahdissa ja esimerkiksi omakotitalojen kysyntä alkaa nousta, kun lumet sulavat.

– Helsingin kantakaupunki ja pääkaupunkiseutu on nyt selvästi lähtenyt liikkeelle. Keski-Suomessa ja Lahden suunnalla on myös havaittavissa muita alueita nopeampi muutos kauppamäärissä. Muut isommat kaupungit raportoivat myös selvää heräämistä kysynnässä, Mannerberg jatkaa.

Energia-asiat kiinnostavat

Kerrostaloasuntoja kysytään nyt eniten ja monet ostajat ovat aiempaa kiinnostuneita energia-asioista sekä esimerkiksi sähköautojen latauspaikoista.

Tilastokeskuksen viimeisimmän luottamustutkimuksen mukaan kuluttajien 12 kuukauden asunnon ostoaikomus on lähtenyt selvään nousuun loppuvuoden laskun jälkeen.

– Nyt näyttää siltä, että kevääseen mennessä asuntokauppa tulee normalisoitumaan, mutta ei tule palaamaan koronan aikaiseen huippukysyntään. Ostajat etsivät varmoja ratkaisuja ja hyviä perheasuntoja.


Lue myös:

    Uusimmat