Myymättömät uudet asunnot jarruttavat asuntojen hinnanousua – etenkin tällaisten kohteiden myynti sakkaa nyt

Asuntojen markkinointiajat venyvät edelleen 3:18
Asuntojen markkinointiajat ovat edelleen varsin pitkiä Etuovi.com -palvelun mukaan.

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnoissa on näkynyt pientä nousua, mutta myymättömät uudet asunnot jarruttavat hintakehitystä. Asuntokaupan arvioidaan vilkastuvan loppuvuodesta.

Huoneistokeskus arvioi  tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntokauppa vilkastuu ja asuntojen myyntiajat lyhenevät loppuvuoden aikana. 

Huoneistokeskuksen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnoissa on näkynyt pientä nousua elokuussa tehdyissä asuntokaupoissa.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat elokuussa 4,4 prosenttia verrattuna heinäkuuhun. Turussa hinnat nousivat 3,0 prosenttia ja Tampereella 0,6 prosenttia.

Selvästä asuntojen hintojen noususta on markkinakatsauksen mukaan kuitenkin liian aikaista puhua, sillä markkinoilla on paljon myymättömiä asuntoja, varsinkin pieniä kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita. 

Omakotitaloissa ja muissa suuremmissa kohteissa huolena ovat nousseet rahoitus- ja asumiskustannukset.

Lisäksi vanhojen asuntojen hintakehitystä jarruttaa myymättömät uudet asunnot. 

Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole rakennettu liikaa koteja.

– Uudet asunnot on rakennettu pääosin maan eteläosiin, minne ihmiset muuttavat, Kangasharju sanoo.

Rakennusala jyrkässä alamäessä

Asuntorakentaminen on ollut Suomessa kiivasta viime vuosina, mutta nyt ala on suistunut jyrkkään alamäkeen.

Pellervon Taloustutkimuksen (PTT) toimitusjohtajan Markus Lahtisen mukaan Suomessa ollaan nyt tilanteessa, jossa jo valmistuneita vapaarahoitteisia asuntoja on jäänyt tyhjilleen.

– Rakennusyhtiöt eivät halua rakentaa uusia asuntoja, kun vanhatkin ovat myymättä. Lahtinen sanoo.

Sekä asuntoa tarvitsevat että sijoittajat lykkäävät suunnitelmia asunnon ostamisesta. Moni haluaa odottaa ja katsoa, miten korkotaso ja inflaatio tästä eteenpäin kehittyvät.

Kun lisäksi on saatu uutisia pientalotuottajien ongelmista, sekä asuntoa tarvitsevat että sijoittajat lykkäävät suunnitelmia asunnon ostamisesta. Moni haluaa odottaa ja katsoa, miten korkotaso ja inflaatio tästä eteenpäin kehittyvät.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius arvioi markkinakatsauksessa, että esimerkiksi hidastuva korkonäkymä voi nopeastikin käynnistää asuntojen hintojen nousun.

– Vähemmälle huomioille onkin jäänyt ostajan riski asuntojen hintojen nousukäänteestä. Hintapohjan voi todeta vasta jälkikäteen, mikä tekee markkinan ajoittamisen erittäin haastavaksi.

 Vuoden näkymä asuntojen hinnoissa näyttää jäävän markkinakatsauksen mukaan tasapaksuksi.

– Pientä 1–2 prosentin vuosinousua voi sijainnin mukaan tulla, mutta koronavuosien ja sitä edeltävien nollakorkovuosien viiden prosentin hintojen vuosinousuja ei ole odotettavissa, katsauksessa sanotaan.
 

Lue myös:

    Uusimmat