Mainos

Kiinteistöjen kysyntä hiipumassa

Kiinteistökauppa ja kiinteistöjen vuokraus näyttävät olevan tasaantumassa. Tuoreen ennusteen mukaan kysyntä on hiipumassa kaikilla toimialoilla eli liike- ja teollisuustiloista asuntoihin. Valtion omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin elokuussa teettämän barometrin mukaan kaksi kolmesta kiinteistömarkkinoiden asiantuntijasta ei enää uskonut kiinteistöjen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana.

Vastaavassa kyselyssä puoli vuotta sitten enemmistö ennusti kasvun jatkuvan. Viime aikoina kiinteistöistä on ollut eniten kysyntää pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Sen sijaan lähitulevaisuutta koskevat ennusteet on melko samanlaisia eri puolella Suomessa. Barometrin mukaan suurimmat poikkeukset yleislinjasta on Pohjois-Suomessa, jossa näkymät ovat kaksijakoiset. Oulun seudulla kiinteistöjen myyntivarasto on huvennut niin pieneksi, että vain 16 prosenttia vastaajista uskoo kysynnän lisääntyvän vuoden aikajänteellä. Lapissa odotukset ovat myönteiset, sillä kasvubuumi on vasta yltänyt sinne.

Valtion omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal teetti kyselyn nyt kuudennen kerran. Siihen vastasi 380 kiinteistömarkkinoiden asiantuntijaa. Vastaajista pääosa oli Arsenalin yhteistyökumppaneita. Noin 10 prosenttia vastanneista oli yhtiön omia asiantuntijoita. Arsenal sai hoidettavakseen Suomen Säästöpankin SSP.n pilkonnassa pankin ongelma-omaisuuden, minkä vuoksi se on suuri kiinteistöjen myyjä ja vuokraaja.

Kovat hinnat hidastavat asuntojen kysyntää

Asuntojen kysyntää kasvukeskuksissa hidastaa hintojen ja vuokrien nousu sekä myytävien ja etenkin vuokrattavien asuntojen määrän vähentyminen. Lähes 60 prosenttia vastanneista arvioi asuntojen myyntimäärän ja hintojen pysyvän ennallaan lähimmän vuoden aikana. Vuokramarkkinoiden vakiintumista ennusti yli 70 prosenttia vastanneista.

Puolen vuoden tarkastelujaksolla asuntokaupan kasvuodotukset ovat hiipuneet lähes olemattomiin Sisä-Suomessa ja Oulussa, koska mm. uusia asuntoja ei ole saatu rakenteille odotetusti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.