Mainos

Kiinan maaseudulla rajuja mellakoita

Viimeisin kahakka alkoi ihmisjoukon osoittaessa mieltään bussilippujen hinnankorotuksia vastaan Zhushanin kylässä.

Puolisotilaallisia poliisijoukkoja on lähetetty kuorma-autolasteittain Etelä-Kiinaan hillitsemään jo useita päiviä jatkuneita levottomuuksia, kertoivat paikalliset asukkaat ja poliisi tänään.

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut viidettä päivää kestäneissä mellakoissa Hunanin maakunnassa. Kahakka alkoi ihmisjoukon osoittaessa mieltään bussilippujen hinnankorotuksia vastaan Zhushanin kylässä.

Paikalle komennettiin mellakkapoliiseja hajottamaan väkijoukkoa sen jälkeen kun ihmiset olivat sytyttäneet tuleen useita autoja ja busseja.

- Tilanne on rauhoittunut tänään, koska viime yönä tänne lähetettiin aseistettuja poliisijoukkoja, kertoi paikallinen asukas. Hänen mukaansa poliisin oli nähty pamputtavan ulkona liikkujia viime yönä.

Uutistoimisto AP:n haastattelema ihmisoikeusaktivisti kertoi poliisin käyttäneen väkivaltaa myös vanhuksia ja lapsia kohtaan.

- He hakkasivat kaikkia: vanhoja ihmisiä, lapsia, naisia ja satunnaisia ohikulkijoita, Zhang Zilin sanoi.

Zhangin mukaan mielenosoittajien joukko paisui maanantaina 20 000 ihmisen massaprotestiksi hinnankorotuksia vastaan. Pian koko Kiinan johto sai kuulla kunniansa. - Hakatkaa hallituksen koirat kuoliaiksi, huusi raivostunut väkijoukko Zhangin mukaan.

Läheisen Yongzhoun kaupungin sairaalasta kerrottiin, että useimmilla loukkaantuneilla oli vain vähäisiä vammoja yhteenottojen jäljiltä. Sairaalaan oli tullut pelkästään eilen kymmenkunta loukkaantunutta.

Bussilippujen hinnat lähes kaksinkertaistuivat äskettäin.

Maaseudun asukkaiden ja viranomaisten väliset yhteenotot ovat viime aikoina lisääntyneet Kiinassa. Kiistojen taustalla on ollut useimmiten lahjotut johtajat, kasvaneet erot köyhien ja rikkaiden välillä tai viranomaisten yritykset pakkolunastaa maanviljelijöiden maita.

(MTV3-STT-AFP-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.