Mainos

Kiinan ja Japanin suhteissa edelleen kitkaa

Kiinan ja Japanin toiveet suhteiden paranemisesta kariutuivat tänään, kun Kiinan presidentti Jiang Zemin ja Japanin pääministeri Keizo Obuchi päättivät jättää allekirjoittamatta julistuksen maitten keskinäisistä suhteista.

Presidentti ja puoluejohtaja Jiang saapui eilen historialliseksi luonnehditulle vierailulle Japaniin. Hän on ensimmäinen Japanissa vieraileva Kiinan valtionpäämies.

Kiina on vaatinut Japanilta kirjallista anteeksipyyntöä japanilaisten hirmuteoista Kiinassa ennen toista maailmansotaa ja sodan aikana. Japani olisi halunnut esittää vain suullisen anteeksipyynnön, mutta kieltäytyi kirjoitetusta anteeksipyynnöstä.

Japanilaiset viranomaiset halusivat selitellä kiistan ajautumisen umpikujaan parhain päin ja vakuuttivat, ettei allekirjoittamatta jättäminen ole kovin merkityksellistä. Japanin hallituksen edustaja Hiromu Nonaka jopa sanoi, etteivät presidentti Jiang ja pääministeri Obuchi olleet oikeastaan aikoneetkaan allekirjoittaa julistusta. Ennen vierailua japanilaiset kuitenkin kertoivat julistuksen allekirjoittamisesta. Julistuksen julkistaminen on venynyt ilmeisesti siksi, että sen toista maailmansotaa ja Taiwanin kysymystä koskevia kohtia yritettiin yhä saada kumpaakin tyydyttävään muotoon.

Japani esitti kirjallisen anteeksipyynnön Etelä-Korealle viime kuussa. Pääministeri Obuchin tiedottajan Akitaka Saikin mukaan Kiinan ja Korean asemaa ei kuitenkaan voi rinnastaa.

Ei korvauksia entisille sotavangeille

Tokiolainen tuomioistuin hylkäsi tänään tuhansien toisen maailmasodan aikaisten sotavankien Japanin hallitukselle esittämät korvausvaatimukset. Tuomioistuimen mukaan kansainvälinen oikeus ei velvoita maata maksamaan korvauksia yksityishenkilöille. Tuomioistuin torjui myös entisten sotavankien vaatimuksen siitä, että Japanin hallituksen olisi esitettävä anteeksipyyntö sotavangeille.

Käsiteltävänä oli noin 20 000 brittiläisen, australialaisen, yhdysvaltalaisen ja hollantilaisen vangin vaatimus, jossa he peräsivät Japanilta noin 110 000 markan henkilökohtaista korvausta kärsimyksistään.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.