Mainos

Kiina valmistautuu johtajavaihdoksiin.

Kiinan uuden johtajan nimi on määrä varmistua huomenna alkavassa kommunistipuolueen kokouksessa. Maan johto on ollut poissa julkisuudesta koolla varmistamassa, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Tähtäimessa on raju nuorennusleikkaus.

Salamyhkäisyyden takana on tekeillä Kiinan ensimmäinen hyvässä järjestyksessä aloitettava vallansiirto. 76-vuotiaan puoluejohtaja-presidentti Jiang Zeminin odotetaan siirtyvän syrjään ja tilalle tulevan 59-vuotiaan Hu Jingtaon tieltä.

- Hän on pysytellyt taustavoimana koko sen ajan 10 vuotta jonka on ollut politbyroossa - hän on ollut kruununprinssinä hiljaa, välttänyt virheitä, tutkija Linda Jakobsson Ulkopoliittisesta instituutista kertoo.

Hu Jingtao ei olekaan niin tuore miltä näyttää. Hänet otti nuorukaisena nousuun Kiinan viisi vuotta sitten kuollut patriarkka Deng Shiao-Ping. Dengin tuki oli myös nyt väistymisvuorossa olevalla Jiangilla. Jiangin vastuulla on ollut Kiinan taival kohti aineellista, yhteiskunnallista ja myös sotilaallista voimavaltiota.

- Jiang Zemin on ollut erittäin taitava kompromissien rakentaja, hän on pystynyt rakentamaan konsensusta puolueen eri ryhmittymien välillä ja hän on ollut myös erittäin luotettava ulkopoliittinen johtaja, Jakobsson kertoo.

Hun tuloa on pohjustettu pitkään ja hän on käynyt esittäytymässä maailmalla.

Kun puolue nyt aloittaa joka viiden vuosi järjestettävän tarkkaan suunnitellun kokousviikkonsa, presidentti Jiangin uskotaan järjestäneen omat, nuoremmat suosikkinsa ehdolle Kiinan johdon ytimeen. Itse hän jäänee vallan takuun, armeijan valvojaksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.