Mainos

Kiina kieltää Turkin syytökset kansanmurhasta

Kiinan hallinto kieltää Turkin syytokset kansanmurhasta Luoteis-Kiinan muslimi-alueella Xinjiangissa. Uiguuri-vähemmistöön kuuluvien ja valtaväestön Han-kiinalaisten välisissä yhteenotoissa on kuollut jo yli 180 ihmistä. Kiinan virallisen uutistoimiston mukaan suurin osan kuolleista on Han-kiinalaisia.

Turkin pääministeri Tayyip Erdogan väitti Kiinan harjoittavan kansanmurhaa etnisen alkuperän mukaan. Kuolleista 46 kuuluu islaminuskoiseen uiguurivähemmistöön, joiden kulttuurissa ja kielessä on paljon yhtäläisyyksiä Turkkilaisten kanssa. Tuhansia Kiinan uiguureja asuu myös Turkissa.

Uiguurinaiset osoittavat mieltään Urumqin levottomuuksien jälkeen. Kuva: AP

Kiinan ulkoministeri on sanonut tiedottajansa välityksellä että väitteet kansanmurhasta ovat järjettömiä. Ulkoministeriön mukaan Xinjiangin mellakat ovat "terroristien ja separatistien" junailemia.

Eilen Kiinan armeijan joukot ampuivat kaksi uiguuri-vähemmistöön kuuluvaa mellakoiden yhteydessä. Kaikkiaan mellakoiksi yltyneissä, nyt jo rauhoittumaan päin olevissa levottomuuksissa on loukkaantunut yli 1600 ihmistä.

Xinjiangin alue ja uiguuri-kulttuuri on jo pitkään ollut tiukasti Kiinan hallinnon kontrolloima. Alueen 20 miljoonasta asukkaasta lähes puolet kuuluu uiguurivähemmistöön, mutta taloudellinen ero Han-kiinalaisiin on edelleen suuri.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.