Mainos

Kieltenopiskelu alkaa yhä aiemmin

Lähes joka neljäs oppilas aloittaa vieraan kielen opiskelun jo ensimmäisellä tai toisella luokalla. Harvinaisia kieliä opiskellaan peruskouluissa kuitenkin yhä vähemmän.

Vuonna 2005 vieraan A1-kielen opinnot aloitti yhdeksän prosenttia ekaluokkalaisista ja 15 prosenttia toisen vuosiluokan oppilaista. Määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvun loppuun verrattuna.

Englannin kieli on ylivoimaisesti suosituin kieli peruskoulussa. Lähes 90 prosenttia kolmasluokkalaisista luki A1-kielenä englantia.

Viidennellä luokalla alkavan A2-kielen opiskelu on alkanut vähentyä. Saksa ja ruotsi ovat suosituimmat A2-kielet. Myös kahdeksannella luokalla alkavan B2-kielen suosio on laskenut. Yläluokilla erityisesti saksan ja ranskan opiskelu on vähentynyt, ja venäjän suosio on pysynyt matalana.

Lukiossa yli puolet opiskelijoista opiskelee vähintään kolmea vierasta kieltä. Määrä on pienentynyt hieman viime vuosina. Lähes jokainen lukiolainen lukee englantia A1- tai A2-kielenä, mutta lisäksi A-ruotsin ja A-saksan lukijoiden määrä on kasvanut. Lyhyissä B2- ja B3- kielissä saksan ja ranskan osuus on vähentynyt jonkin verran ja venäjän lukijamäärät ovat pysyneet lähes ennallaan. Espanjan ja italian osuus on sitä vastoin kasvanut hieman.

Tiedot ilmenevät Opetushallituksen Koulutuksen määrälliset indikaattorit 2006 -julkaisusta. Raportissa on koottu yhteen tilastotietoa perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta, koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen kustannuksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.