Kielteisellä julkisuudella leimaava vaikutus

Lähes joka toinen suomalainen luulee, että entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki on tuomittu rikoksesta.

Kielteinen julkisuus leimaa ihmisen helposti rikoksesta tuomituksi, vaikka hänet on todellisuudessa todettu syyttömäksi tai häntä ei ole edes epäilty rikoksesta.

Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämässä kyselyssä tiedusteltiin suomalaisten tietoutta 31 julkisuuden henkilön osalta. Nimet lueteltiin vastaajille, joiden piti kunkin nimen jälkeen ilmoittaa, jos nimetty oli heidän mielestään tuomittu.

Gallupin mukaan joka neljäs suomalainen luulee, että suurlähettiläs Alpo Rusi olisi tuomittu rikoksesta. Todellisuudessa suojelupoliisin vakoiluepäily ei johtanut edes syytteeseen.

Lähes joka toinen suomalainen mieltää myös, että entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki ja entinen huippuhiihtäjä Jari Isometsä on tuomittu rikoksesta.

Joka toisen vastaajan mielestä myös kansanedustaja Matti Ahde on saanut rikostuomion. Todellisuudessa Veikkauksen entisen toimitusjohtajan lähentelyjupakka ei johtanut edes rikostutkintaan.

Tampereen yliopiston imagotutkijan Erkki Karvosen mielestä on ongelma, että kielteinen julkisuus muuttuu ihmisten mielissä helposti rikostuomioksi. Maineen palauttaminen tämän jälkeen ei onnistukaan helposti, sillä kohu jää ihmisten mieliin.

Kyselyn ylivoimaisesti tunnetuin rikollinen oli Matti Nykänen. Kolmen kärkeen sijoittuivat myös kansanedustaja Kauko Juhantalo ja maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö. Heidät kaikki on todellisuudessa tuomittu rikoksesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat