Kiander: Myyntivoiton verottaminen olisi epäoikeudenmukaista

Asunnon myyntivoiton verottaminen johtaisi epäoikeudenmukaisiin tilanteisiin, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

Oman asunnon myyntivoitto on yleensä verotonta. Myyntivoittoa ei veroteta, jos myyjä on käyttänyt omistuksessaan ollutta asuntoa omana tai perheensä vakituisena asuntona vähintään kaksi vuotta. Nyt julkisuudessa on väläytelty, että valtiovarainministeriön työryhmän valmistelemassa verouudistuksessa saatettaisiin puuttua myös asunnon myyntivoiton verovapauteen.

Kianderin mukaan myyntivoiton verottamisesta tulisi hankaluuksia.

- Jos perhe on omistanut asunnon pitkään ja se on ostettu summalla joka tämän päivän näkökulmasta näyttää pieneltä, voi myyntivoitto muodostua erittäin suureksi. Tällöin vero kahmaisee suurimman osan myyntivoitosta ja asunnon vaihtaminen on käytännössä mahdotonta.

Kiander sanoo, että harva on myöskään säilyttänyt kuitteja remonteista ja muista perusparannuksista.

Korkovähennyksellä periaatteellinen merkitys

Valtiovarainministeriön työryhmä miettii asuntolainojen korkoverovähennysoikeuden poistamista. Kiander sanoo, että tällä hetkellä korkovähennyksen merkitys on pieni, koska asuntolainojen korot ovat alhaalla.

- Tällä on isompi periaatteellinen merkitys. Silloin kun korkotaso on 5-10 prosentin luokkaa, on korkovähennyksellä todellinen merkitys, varsinkin isojen asuntolainojen perheissä.

Kianderin mukaan verovähennyksellä voidaan teoriassa osoittaa olevan pieni asuntojen hintatasoa nostava vaikutus.

- Asuntojen hintoihin vaikuttavat muutkin tekijät ja käytännössä tämä tekijä häviää muiden joukkoon.

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 8.9.2009)

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 8.9.2009)

Lue myös:

    Uusimmat