Mainos

Khatami: Iran yrittää välttää sodan

Iranin presidentin Mohammad Khatamin mukaan maa yrittää välttää sodan Taliban-liikkeen johtaman Afganistanin kanssa. Khatami kuitenkin muistutti tänään New Yorkissa Iranin olevan valmis puolustamaan turvallisuuttaan ja alueellista koskemattomuuttaan.

Iranin ja Afganistanin välit ovat kiristyneet Talibanin taistelijoiden surmattua iranilaisia diplomaatteja ja yhden toimittajan. Lisäksi useita iranilaisia on Talebanin vankeina. Iran on puolestaan keskittänyt 270000 sotilasta Afganistanin vastaiselle rajalleen. YK päätti eilen, että Afganistanissa tehdyiksi väitettyjä joukkosurmia tutkimaan lähetetään kansainvälinen valtuuskunta. Khatami on Yhdysvalloissa osallistumassa YK:n yleiskokoukseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta 12 vuoteen, kun iranilaispresidentti vieraili Yhdysvalloissa.

Khatami puhui yleiskokouksessa eilisiltana paikallista aikaa. Hän sanoi toivovansa Iranin ja muun maailman suhteiden palaavan normaaleiksi. Khatamin mukaan Iranin ja muiden maiden suhteiden tulisi perustua molemminpuoliseen kunnioitukseen. Khatami ei tosin puheessaan suoraan maininnut Yhdysvaltoja, Iranin entistä uskollista kumppania. Maiden väliset suhteet kariutuivat vuonna 1980. Syynä oli panttivankidraama, joka sattui Yhdysvaltain lähetystössä Teheranissa vuotta aiemmin. Khatamin valinnan jälkeen viime toukokuussa maat ovat jälleen lähentyneet.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.