Mainos

Kevät alkoi etuajassa osassa maata

Roudan täydelliseksi häviämiseksi tarvitaan vielä kunnon vesisateita.

Kevät on alkanut maan etelä- ja keskiosissa tavanomaista aikaisemmin. Lisäksi jäät lähtivät etelästä pari viikkoa etuajassa, kertoo Suomen ympäristökeskus vesitilannetiedotteessaan.

Huhtikuun alku oli tavallista lämpimämpi, mutta sää viileni selvästi 19:nnen päivän jälkeen. Sateita saatiin etelä- ja keskiosassa maata tavallista vähemmän, mutta Lapissa keskitasoa enemmän.

Takatalvi toi hetkeksi lunta Itä- ja Keski-Suomeen ja paikoin etelärannikollekin. Sateita saatiin etelä- ja keskiosassa maata tavallista vähemmän, mutta Lapissa keskitasoa enemmän. Huhtikuussa satoi yleisesti 10-50 milliä. Lapissa sateita saatiin sen sijaan 20-70 prosenttia keskimääräistä enemmän.

Lunta oli huhtikuun lopussa enää lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Lumen vesiarvo oli Pohjois-Lappia lukuun ottamatta selvästi keskimääräistä pienempi. Eniten lunta oli Luoteis-Lapissa ja Maanselässä, yli 180 kiloa neliömetrillä.

Routa suli Etelä- ja Keski-Suomessa hieman ennen aikojaan, mutta sen täydelliseksi häviämiseksi kaivataan kunnon vesisateita. Pohjois-Suomessa routaa ja siis luntakin vielä on.

Jäät lähtivät eteläisimmän Suomen järvistä huhtikuun puolivälin jälkeen, pari viikkoa tavanomaista aiemmin. Idässä ja pohjoisessa jäätä tavataan vielä järvissä. Lapissa jäänpaksuus oli kuun päättyessä pääosin 60-85 senttiä.

Etelän jokien virtaamat pieniä

Jokien vedenpinnat ja virtaamat nousivat huhtikuun alussa keväisiin huippuihin etelärannikolla ja Pohjanmaalla. Tulvahuiput tulivat etelärannikolle ja Pohjanmaalle tavanomaista aiemmin, ja ne olivat myös tavallista pienempiä. Jääpadot nostivat vedenpintaa kuitenkin paikallisesti korkeaksi, esimerkiksi Kalajoella.

Kuun aikana etelä- ja länsirannikolla jokien pinnat ja virtaamat laskivat kesäisiin lukemiin, ja ovatkin nyt selvästi ajankohdan keskiarvoa pienempiä. Järvien pinnat taas kääntyivät nousuun aina Oulun korkeudelle saakka. Lapissa järvien pinnat sen sijaan ovat vasta kääntymässä nousuun. Idässä ja pohjoisessa on vielä lunta tulviin ja järvien täyttymiseen.

Pohjavesien pinnat olivat viime kuussa suuressa osassa maata hieman yli ajankohdan keskimäärän. Vain Länsi-Suomessa pinnat olivat lähellä keskiarvoa tai hieman sen alapuolella. Monin paikoin varsinkin etelässä ja lännessä on kolmen viime kuukauden aikana satanut vain 30 milliä, mikä vastaa yhden kuukauden sateita.

Huomisesta alkaen sateita saataneen myös Etelä-Suomessa. Seuraavan kymmenen vuorokauden ennustettu sadekertymä on 20-30 milliä ja ylikin Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.