Mainos

Kevään ylioppilaita on 32 672

Kevään ylioppilaskokeissa hyväksyttyjä on tänä vuonna täsmälleen 32 672, kertoo ylioppilastutkintolautakunnan juuri valmistunut tilasto. Tuoreista ylioppilaista on naisia 19 339 ja miehiä 13 333.
-Hyväksyttyjä on täsmälleen yhtä monta kuin viime keväänäkin, mutta kokelaita oli tällä kertaa vähän vähemmän. Toisin sanoen reputusprosentti on hieman viimevuotista pienempi, kertoo ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Anneli Roman.

Kovin suuri ero ei kuitenkaan prosentteina laskien ole. Reputtaneita on noin puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna. Vastaavasti parhaat mahdolliset arvosanat eli seitsemän laudaturia kirjoitti tänä keväänä 13 ylioppilasta, viime keväänä kaksi. Kaikkiaan 1563:n kokelaan koesuoritus hylättiin.

Hajauttaminen tuottaa hämminkiä

Viime vuonna voimaan tullut uusi käytäntö sallii ylioppilaskirjoitusten suorittamisen useammassa kuin yhdessä erässä. Kokelas voi siis hajauttaa tutkintonsa esimerkiksi siten, että suorittaa pari ainetta jo lukiosta lähtöä edeltävänä syksynä ja loput keväällä.

Hajauttaminen on Romanin mukaan tuonut tullessaan jonkin verran ongelmia. Osa kokelaista on esimerkiksi jättänyt ilmoittautumatta tiettyyn kokeeseen ajallaan tai valinnut jonkin kokeen ylimääräiseksi ja halunnut myöhemmin siirtää sen pakollisten suoritusten joukkoon.

-Joitakin viikkoja sitten lukion oppimäärä puuttui noin 300 ylioppilaskokeen kirjoittajalta. Kouluista on kuitenkin tullut jatkuvasti ilmoituksia siitä, että puuttuva kurssi on suoritettu ja oppimäärä saatu kokoon. Luulisin, että kaikkiaan sata tai parisataa oppilasta lopulta jää tänä keväänä ilman ylioppilastodistustaan, arvioi Roman.

Tänä keväänä 13 ylioppilasta saa käteensä huippupaperin eli seitsemän laudaturin todistuksen. Laudatur on nykyisin parempi arvosana kuin aiempina vuosina. Ennen laudatureja annettiin noin 20 prosenttia kussakin aineessa, mutta nyt "ällä" annetaan vain viiden prosentin suuruiselle kärjelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.