Ketkä lähtevät presidenttikisaan Niinistön ja Haaviston seuraksi?

Kokoomuksen Sauli Niinistön eilinen ilmoitus ehdokkuudestaan toi presidenttikisaan uutta vauhtia. Arvuuttelut käyvät nyt kuumina siitä, ketkä lähtevät presidenttipeliin mukaan Niinistön ja vihreiden Pekka Haaviston lisäksi.

Vaikka Sauli Niinistö on ollut ylivoimainen ykkönen mielipidetiedusteluissa, MTV3 Uutisten politiikan toimittaja ei usko presidentinvaalien ratkeavan vielä ensimmäisellä kierroksella.

– On se periaatteessa mahdollista, mutta en oikein usko. Presidentinvaaleissa nimittäin kaikki puolueet pienimmästä suurimpaan asettavat todennäköisesti omat ehdokkaansa, ja siinä tilanteessa edes tällainen Niinistön kaltainen galluppien "superhessu" tuskin saa yli puolta annetuista äänistä, sanoo politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

– Niinistön voitto jo ensimmäisellä kierroksella onnistuisi, jos äänestäjät ja osa puolueista unohtavat perinteisen puoluereviiriajattelun ja äänestävät suoraan ennakkosuosikki Niinistöä - vaikkapa siksi, ettei halua nähdä Timo Soinia toisella kierroksella kasvattamassa perussuomalaisten kannatusta.

Kallionpään mukaan edellisten eduskuntavaalien ääniharavaksi nousseesta Soinista ei välttämättä olekaan vastusta Niinistölle.

– Toiselle kierrokselle mentäessä Soini on yksi todennäköinen vaihtoehto. Voi kuitenkin olla, että juuri Niinistö vie ääniä Soinilta. Toisaalta myös osa perussuomalaisista saattaa mieluummin pitää Soinin puheenjohtajana kuin nähdä hänet presidenttinä. Miten perussuomalaisten kävisi, jos puolueen johtohahmo ja ainoa näkyvä hahmo häviäisi kuvioista?

"Sukupuoli ei nouse ratkaisevaan asemaan"

SDP:n ja keskustan ongelmana on riittävän hyvän ja vakuuttavan ehdokkaan löytäminen.

– Demareillakin saattaa olla hyvät mahdollisuudet toisella kierrokselle, jos puolue vain onnistuu löytämään tarpeeksi uskottavan ehdokkaan. Eero Heinäluoman nimi on ollut esillä, ja hän varmaan kelpaisi demariuskovaisille ja ay-väelle, Mikään kansanvillitsijä hän ei kuitenkaan ole. Kirjailija Lasse Lehtinen voisi olla enemmän suuren yleisön mieleen, mutta hän taas ei kelpaa vasemmistodemareille, kuten Erkki Tuomiojalle, toteaa Kallionpää.

– Keskustan tilanne ei näytä kovin hyvältä. Vasta Paavo Väyrynen on asettunut pyrkimään ehdokkaaksi, ja nyt hänelle etsitään vaihtoehtoa kissojen ja koirien kanssa. Esimerkiksi EU-komissaari Olli Rehn oli hetken aikaa sitten vahva nimi, mutta nyt talouskriisi on syönyt hänenkin mahdollisuuksiaan. Yksi esillä ollut vaihtoehto on myös puheenjohtaja Mari Kiviniemi.

Toistaiseksi naisehdokkaiden nimiä on heitelty ilmoille vain harvakseltaan. Politiikan toimittaja ei kuitenkaan usko, että sukupuoli nousee ratkaisevaksi kysymykseksi tulevissa presidentinvaaleissa, kuten edellisissä vaaleissa kävi.

– Meillä on ollut nyt lähes 12 vuotta naispresidentti, ja nyt voidaan ehkä äänestää jo muillakin kuin sukupuolen perusteella. Vaaliasetelmissa on kuitenkin moni asia vielä hyvin avoin ja vaaleihinkin on aikaa seitsemän kuukautta, joten moni asia voi muuttua moneen kertaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat