Mainos

Mistä Niinistö-ilmiössä on kyse?

Jos presidentinvaalit pidettäisiin huomenna, voittajan arvaaminen olisi vähän liiankin helppoa. Jo muutaman vuoden ajan kaikkien gallupien ykkösenä on ollut yksi nimi: Sauli Niinistö. Niinistö joutuu kuitenkin odottamaan reilut puoli vuotta eli presidentinvaalien ensimmäiseen äänestyspäivään, ennen kuin saadaan selville, kuinka moneen suomalaiseen Niinistön charmi yhä puree.

Edellisen kerran Niinistö oli ehdolla presidentiksi vuonna 2006. Toisella kierroksella, kun ehdokkaita oli jäljellä enää kaksi, häntä äänesti yli 1,5 miljoonaa suomalaista. Tarja Halonen voitti ne vaalit nipin napin 51,8 prosentin kannatuksella, mutta Niinistö rikkoi seuraavissa vaaleissa kaikkien aikojen äänikuninkaan ennätyksen: Uudenmaan vaalipiirissä vuonna 2007 häntä äänesti hämmästyttävät yli 60 000 ihmistä.

Tämän kevään vaaleissa hän ei ollut enää ehdolla, mutta uskollinen kannattajakunta lienee vain odotellut ilmoitusta ehdokkuudesta. Presidenttiehdokas Niinistön nettisivuille ilmestyikin tiistaina muutamassa tunnissa yli 2600 tukijan nimet.

Mihin Niinistön vuosia kestänyt suosio perustuu? Todennäköisesti ainakin siihen, että hänen persoonaansa mahtuu monta puolta. 1990-luvulla hänet opittiin tuntemaan armottomana valtiovarainministerinä ja viime vuosina lähes yhtä armottomana eduskunnan puhemiehenä. Puhemiehenä Niinistö tarttui muun muassa eduskunnan menoihin - tämä aiheutti ärsytystä talon sisällä, mutta kansa kiitti taas gallupeissa. Kokoomuksen sisällä ärsytystä on saattanut herättää myös se, että aika ajoin hän on arvostellut myös oman puolueen politiikkaa.

Toinen puoli Niinistössä on inhimillisempi: hän on menettänyt vaimonsa liikenneonnettomuudessa, selvinnyt tsunamista, kirjoittanut kaksi syvämietteistä kirjaa, seurustellut ja mennyt uusiin naimisiin valtavan julkisen kiinnostuksen keskellä. Lennu-koiraa, Niinistön ja aviopuoliso Jenni Haukion uutta bostoninterrieriä, ei ole kuitenkaan vielä julkisuudessa nähty.

(MTV3 - STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Seitsemän uutiset 28.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.