Mainos

Kestävän kehityksen kokous hyväksyi toimintaohjelman

YK:n kestävän kehityksen huippukokous on päässyt yksimielisyyteen kestävän kehityksen toimintaohjelmasta.

Tänään päättyvä Johannesburgin huippukokous hyväksyi kestävän kehityksen toimintaohjelman, joka asettaa maailmanlaajuiset tavoitteet köyhyyden vähentämiselle ja ympäristön suojelulle.

65-sivuinen toimintaohjelma määrittelee tavoitteet mm. köyhyyden puolittamiseksi, luonnonvarojen tuhoutumisen estämiseksi ja tuotanto- ja kulutustapojen sekä kaupan ja rahoituksen muuttamiseksi entistä kestävämmäksi ja tasa-arvoisemmaksi. Yksi pisimpään hiertäneistä kiistakysymyksistä oli naisten lisääntymisterveys, jossa väännettiin kättä uskonnollisten ja kulttuuristen arvojen kunnioittamisesta.

Kymmenen päivää kestäneessä huippukokouksessa oli koolla edustajia lähes 200 valtiosta. Valtionpäämiehiä oli paikalla noin sata.

Hallitusten edustajat olivat kokouksen lopputulokseen laimean tyytyväisiä. EU:n puheenjohtajamaa Tanska sanoi unionin olevan "tyytyväinen" mutta "ei onnellinen kaikista ratkaisuista". YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi puheenvuorossaan, että huippukokous voi muuttaa maailmaa, jos valtiot pysyvät lupauksissaan.

-Me olemme sitoutuneet kestävään kulutukseen ja kehitykseen. Tämänkaltaisen konferenssilta ei pidä odottaa ihmeitä, mutta sen on synnytettävä poliittinen sitoumus, Annan sanoi huippukokouksen päätöspäivänä.

Yhdysvallat joutui ryöpytyksen kohteeksi


Monet kansalaisjärjestöt ja varsinkin ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet huippukokousta valjuiksi jääneistä kompromisseista. Esimerkiksi luonnonvarojen vähenemisen pysäyttämiselle ei saatu sovittua konkreettista aikarajaa.

Erityisen ryöpytyksen kohteeksi joutui Yhdysvallat, jota kokouksessa edusti ulkoministeri Colin Powell. Päätöspäivänä ympäristöaktivistien mielenilmaukset hukuttivat alleen Powellin puheen. Mielenosoittajat vihelsivät, buuasivat ja huusivat presidentti George Bushin vastaisia iskulauseita. Kokouksen turvamiehet kiidättivät nopeasti joitakin mielenosoittajia ulos salista. Kokouksen puheenjohtaja, Etelä-Afrikan ulkoministeri Nkosazana Dlamini-Zuma joutui toistuvasti pyytämään hiljaisuutta saliin. Hän varoitti, että hän saattaa joutua keskeyttämään kokouksen.

Powell puolusti puheessaan Yhdysvaltain toimia ympäristö- ja kehityskysymyksissä ja hyökkäsi Zimbabwen presidenttiä Robert Mugabea vastaan.

Yhdysvallat on joutunut Johannesburgin kokouksessa kiivaan arvostelun kohteeksi mm. siksi, ettei maa suostu vahvistamaan Kioton ilmastosopimusta. Myös presidentti Bushin poissaoloa kokouksesta on arvosteltu.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

(Kymmenen uutiset 04.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.