Mainos

Keskustelu EU:n tulevaisuudesta alkoi vauhdikkaasti

Keskustelu Euroopan unionin tulevaisuudesta alkoi puhetulvalla, kun EU:n konventti kokoontui ensimmäiseen varsinaiseen työistuntoon. Puheenvuoron pyysi peräti 70 edustajaa. Neuvottelukunnan vetäjä Valery Giscard d'Estaing epäili aiheellisesti, että vuosi on työlle lyhyt aika.

Hakijamaat olivat saamassa oman edustajansa konventin 12 jäsenen puheenjohtajistoon, mutta nimi on vahvistamatta. Kokouslähteiden mukaan ehdolla olisivat Viron entinen presidentti Lennart Meri sekä kaksi entistä pääministeriä: Puolan Josef Oleksy ja Slovenian Lojze Peterle.

Ranskan entisen presidentin Giscardin johtama konventtivalmistelee ehdotuksia EU:n rakenteiden uudistamiseksi ennen laajentumista. Nykyjärjestelmä ajautuu vaikeuksiin, kun unioniin liittyy kymmenen uutta valtiota mahdollisesti jo vuonna 2004. Istunnossa monet konventin jäsenet korostivat työn onnistumisen tärkeyttä.

- Tämä on totuuden hetki, meillä on velvollisuus saada aikaan tuloksia. Varaa epäonnistumiseen ei ole, EU:n komission edustaja Antonio Vitorino kiteytti.

Euroopan parlamentin täysistuntosalissa osa jäsenistä valitti puheaikaa aivan liian lyhyeksi. Puhujien suuren määrän takia aikaa oli vain kolme minuuttia per edustaja. Hollannin entinen ulkoministeri Hans van Mierlo tuomitsi rajoittamisen.

- Kolme minuuttia on sama kuin yrittäisi puristaa Beethovenin yhdeksännen sinfonian yhteen tahtiin, van Mierlo valitti.

Matti Vanhanen ehti puhua

Suomalaisista kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) ehti ensimmäisenä puhumaan. Myös tutkija Teija Tiilikainen puhui torstaina.

Vanhanen torjui mm. verotuksen, koulutuksen ja sosiaaliturvan liian harmonisoinnin jäsenmaissa. Vanhasen mielestä Euroopan vahvuus on eri ratkaisujen jatkuva kilpailu.

- Unionia on jatkossakin kehitettävä itsenäisten jäsenvaltioiden ja Euroopan kansojen välisenä yhteisönä, jonka toiminta perustuu jäsenvaltioiden tasavertaisuuteen, Vanhanen sanoi.

Konventin työjärjestystä on arvosteltu paljon kansallisten parlamenttien kokouksissa. Edustajat ovat kuitenkin valmiit hyväksymään sen reunaehdoin. Varajäsenten asema toivotaan selvitettävän, jos varsinainen jäsen on esimerkiksi puoli päivää poissa.

Samoin toivotaan, että hakijamaiden rooli ja kielet selvitetään ja että pääsihteeristöön tulisi kaksi parlamentteja edustavaa asiantuntijasihteeriä. Lisäksi konventin toivotaan täsmentävän, mitä tarkoittaa päätöksiä tehtäessä "huomattava määrä konventin jäseniä".

Hakijamaille edustaja puheenjohtajistoon

Hakijamaiden vaatimus saada edustaja puheenjohtajistoon on toteutumassa, mutta nimi oli vielä illalla vahvistamatta. Edustaja kutsutaan konventin ylimpään elimeen vierailijana.

Kokouspaikalla puhutuista ehdokkaista Puolan Josef Oleksy oli maansa pääministeri 1995-1996 ja Lojze Peterle itsenäisen Slovenian ensimmäinen pääministeri 1990-luvun alussa. Oleksyn mahdollisuuksia ei pidetä vahvoina, koska pääsihteeristöön on tulossa puolalainen nainen.

Viron Lennart Meren vahvuutena pidetään mm. monipuolista kielitaitoa. Konventti jatkaa työtään perjantaina. Yli 100-henkiseen neuvottelukuntaan kuuluu edustajia jäsen- ja hakijamaista, kansallisista parlamenteista, Euroopan parlamentista ja EU:n komissiosta. Mukana on myös tarkkailijoita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.