Mainos

Keski-Euroopan tulvatilanne pahenee

Suureen osaan Keski-Eurooppaa on annettu tulvahälytyksiä sulamisvesien paisutettua jokien pinnat yli äyräiden. Evakuointeja on jatkettu Tsekissä, Saksassa ja Slovakiassa - Unkari ja Romania valmistautuvat niihin parhaillaan.

Sadat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa tulvien vuoksi Keski-Euroopassa. Monin paikoin varaudutaan uusiin evakuointeihin, sillä vedenpinta jatkaa nousuaan useissa joissa.

Tshekissä tulvat vaativat ilmeisesti uuden uhrin, kun koditon mies löydettiin kuolleena tulvavesistä lähellä Zabrehin kaupunkia. Tshekissä ja naapurimaassa Slovakiassa tulvissa on tähän mennessä kuollut viisi ihmistä.

Rankkasateet ja lumien sulaminen saivat Moravajoen paisumaan yöllä lähes neljä kertaa normaalia korkeammalle tasolle Olomoucin kaupungin ympäristössä. Olomoucin ja Litovelin kaupunkien ympäristöön julistettiin myöhään eilisiltana hätätila. Tänään tilanne oli jossain määrin vakiintunut mutta yhä kriittinen.

Olomoucin kaupungissa noin 1800 ihmistä sai pian puolenyön jälkeen kehotuksen lähteä kodeistaan. Valtaosa näytti kuitenkin kieltäytyvän, sillä paikallisten viranomaisten mukaan vasta kymmeniä ihmisiä oli tänään evakuoitu. Myös Litovelin kaupungista saatetaan joutua evakuoimaan osa asukkaista.

Saksassa noin 300 ihmistä evakuoitiin eilisiltana Dresdenin kaupungista Saksin osavaltiossa. Elben nouseva pinta uhkaa Dresdenin kaupungin vanhaa keskustaa. Joen pinta oli aamuun mennessä noussut 7,29 metriin, ja sen odotettiin nousevan edelleen.

- Ihmiset asettavat vastuuttomasti itsensä vaaralle alttiiksi, jos he jäävät kotiin, Dresdenin apulaiskaupunginjohtaja varoitti.

Tonavassa Saksan alkulähteillä veden pinta ei enää noussut kun sateet helpottivat. Viranomaiset varoittivat kuitenkin, että joitakin tulvahuippuja on edelleen matkalla Saksan läpi kohti Itä-Eurooppaa.

Tulvat ovat kiusanneet myös Puolaa, missä on valmistauduttu tyhjentämään lisää kyliä tulva-alueilta. Myöhään eilen Etelä-Sleesiassa Olawan kylän sata asukasta vietiin turvaan Oderjoen noustua yli äyräittensä. Vaikka vesi on alueella paikoin jo puolitoista metriä tavanomaista korkeammalla, varsinaisia tulvahuippuja on odotettu vasta huomiseksi.

Unkarissa tulvat ovat häirinneet tie- ja junaliikennettä useissa osissa maata. Kodeistaan lähtemään joutuneiden määrä oli aamuun mennessä noussut noin 340:een.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.