Mainos

Keski-Aasian maat muodostivat ydinaseettoman vyöhykkeen

Useat länsimaat ovat arvostelleet sopimusta jo ennalta toteamalla, että maat ovat erillisellä sopimuksella antaneet Venäjälle luvan kuljettaa ydinaseita maiden alueiden halki.

Viisi keskiaasialaista entistä neuvostotasavaltaa on julistautunut ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi. Kazakstanin, Kirgisian, Tadzikistanin, Turkmenistanin ja Uzbekistanin ulkoministerit allekirjoittivat eilen sopimuksen Semipalatinskin kaupungissa, vain 120 kilometrin päässä entisen Neuvostoliiton ydinaseiden koealueelta.

Kazakstanin ulkoministeri Kassymjomart Tokajev sanoi sopimuksen olevan erityisen merkittävä aikana, jolloin taistellaan terrorismia vastaan. Sopimus estää omalta osaltaan joukkotuhoaseiden joutumisen terroristien käsiin, hän sanoi.

Useat länsimaat ovat arvostelleet sopimusta jo ennalta toteamalla, että maat ovat erillisellä sopimuksella antaneet Venäjälle luvan kuljettaa ydinaseita maiden alueiden halki. Tästä syystä Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan edustajat eivät osallistuneet sopimuksen allekirjoitukseen. Paikalla olivat sen sijaan YK:n ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajat yhdessä Kiinan ja Venäjän suurlähettiläiden kanssa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.