Kertooko hiestä märkä selkä tehokkaasta treenistä? Asiantuntija vastaa

Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla 2:08
Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameroilla.

Onko hikoilun määrä yhteydessä poltettujen kalorien määrään?

Kovien treenien päätteeksi yltä päältä hiessä – tarkoittaako tämä, että on myös polttanut julmetusti kaloreita?

Se voisi tavallaan käydä järkeen, sillä runsas hikoilu selkeästi tarkoittaa sitä, että olet ylittänyt itsesi ja se on vaatinut runsaasti energiaa. Mutta palavatko kalorit kuitenkaan samaa tahtia valuvan hien kanssa? Health-julkaisu kysyi asiaa asiantuntijoilta.

Mikä hikoilun aiheuttaa?

Keho ei varsinaisesti hikoile siksi, että se polttaa kaloreita, vaan suojellakseen sinua ylikuumentumiselta. 

– Hikoilu on kehon tapa viilentyä kuntoilun tai muun lämpöstressin aikana, University of Kentucky College of Medicinen fysiologian professori Thad E. Wilson kertoo Health-julkaisulle.

Kuntoilu itsessään ei siis varsinaisesti stimuloi hikoilua, vaan lisää kehon sisäistä lämpötilaa, joka taas kertoo keholle, että nyt olisi parempi hikoilla, jotta kehon lämpötila laskee.

Hikoilu eri tilanteissa johtuu erilaisista kemiallisista prosesseista. Esimerkiksi urheilun tai jännityksen vuoksi hikoiltaessa erittyvä hiki on koostumukseltaan erilaista.

Hikoilu kertoo siitä, että keho on menettänyt nesteitä, ei rasvaa

Hikoilu itsessään ei siis vaikuta siihen, kuinka paljon kaloreja poltat, vaikkakin on totta, että nesteen siirtyminen hikirauhasiin vaatii keholta jonkin verran energiaa. Wilsonin mukaan prosessin vaatiman energian määrä on kuitenkin melko vähäinen.

Hiki onkin merkki siitä, että kehosi on menettänyt nesteitä, ei kehon rasvaa, kuntovalmentaja Gabbi Berkow kommentoi.

Fyysiset aktiviteetit tietysti yleisesti ottaen polttavat kaloreita. Mitä intensiivisemmin käytät suuria lihasryhmiä, sitä enemmän kehosi polttaa kaloreita ja sitä enemmän lämpöä ja hikeä kehosi tuottaa, Wilson toteaa.

Hyvää treeniä ei kannata kuitenkaan mitata sen perusteella, kuinka paljon hikoili. Kehon lämpötila ei vain välttämättä nouse kaikissa treenimuodoissa yhtä korkeaksi, jolloin myös hikoilu on vähäisempää.

Hikoilun määrä on yksilöllistä

Hikoilun määrää ei kannata myöskään kovinkaan kriittisesti vertailla vieressä treenanneeseen kaveriin.

– Kyvyssä hikoilla on suuria yksilöllisiä vaihteluja. Jos olet tottunut kuumaan lämpötilaan, hikoilet todennäköisesti alun alkujaankin enemmän, koska kehosi tietää, miten viilentää itsensä tehokkaasti. Eri ihmiset alkavat hikoilla myös eri lämpötiloissa, Wilson kertoo.

Hikoilun määrää parempi mittari treenin tehokkuuteen on sydämen sykkeen seuraaminen. Näin voit Berkowin mukaan selvittää, missä treeneissä "pääset helpommalla" ja missä taas ylität itsesi toden teolla.

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat