Mainos

Hikoiletko mielestäsi liikaa? Liikahikoilu on sairaus, johon löytyy tehokasta apua – näin se oirehtii

Liikahikoilu eli hyperhidroosi on sairaus, johon löytyy toimivia hoitomuotoja. Usein jo vaihtaminen tehokkaaseen antiperspiranttiin auttaa hillitsemään hikoilua.

Mausteinen ruoka, kovasykkeinen treeni ja kuuma lämpötila saavat monen hikoilemaan, mikä on keholle täysin normaali reaktio. Liikahikoilu eli hyperhidroosi on sairaus, joka ilmenee nimensä mukaisesti liialliseksi koettuna hikoiluna. Liikahikoilua voidaan kuvailla sanoilla voimakas, vuotava, runsas ja tihkuva.

Liikahikoilua esiintyy joko paikallisesti esimerkiksi kainaloissa tai useammalla ihoalueella samaan aikaan. Kädet saattavat tuntua jatkuvasti nihkeiltä, otsa helmeillä hikipisaroista tai puhtaat sukat kostua hetkessä hikoilevien jalkojen takia. Esiintyminen, kättely tai valokuvien ottaminen voivat olla tilanteita, jotka ikään kuin käynnistävät hikoilun. Monilla jo tieto edessä olevasta hermostuttavasta tilanteesta laukaisee voimakkaan hikoilun. Tunneperäinen hikoilu on erityisen tavallista liikahikoilua sairastavalle.

Liikahikoilusta kärsivä ei välttämättä tiedä kyseessä olevan sairaus, jolloin hikoilun ympärille voi liittyä paljon häpeää ja sosiaalisten tilanteiden luomaa ahdistusta. Liikahikoilu voi aiheuttaa myös jännittävien tilanteiden välttelyä, joten sen vaikutusta työhön, ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen elämään ei sovi vähätellä.

Liikahikoiluun on kuitenkin saatavilla tehokkaita hoitomuotoja. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että käytössä on riittävän tehokas antiperspirantti. Moni liikahikoilusta kärsivä saa hikoilun hallintaan vaihtamalla tavallisen deodorantin erityisesti voimakkaaseen hikoiluun tarkoitettuihin tuotteisiin.

Tehokas antiperspirantti auttaa hikoilun hillitsemisessä

Itse hiki ei tavallisesti haise, vaan hienhaju muodostuu vasta ihon pinnalla hien kohdatessa ihon bakteerit. Antiperspirantin teho perustuu hikirauhasten tiehyiden tukkimiseen muodostamalla iholle suojaavan kalvon. Antiperspirantti ehkäisee hikoilua ja pitää ihon kuivana ja hajuttomana pitkään.

Antiperspirantin ei kuulu saada ihoa ärtymään ja kutisemaan, eikä ihoärsytys kerro tuotteen tehokkuudesta. Apteekeissa myytävä antiperspiranttisarja Bats on tehokas, erityisesti voimakkaan hikoilun ehkäisemiseen kehitetty sarja. Päivittäisessä käytössä liikahikoilun hillitsemiseen tarkoitettujen tuotteiden tulee olla erittäin tehokkaita, mutta iholle hellävaraisia.

Kainaloiden hikoilua tehokkaasti ehkäisevä Bats Roll-On -antiperspirantti on helppo levittää. Hajusteeton antiperspirantti ei peitä esimerkiksi partaveden tuoksua. Sarjasta löytyy myös kaksi miedosti raikkaalle tuoksuvaa versiota.

Kainaloiden lisäksi käsien, jalkojen, nivusten, kasvojen ja pään alue voivat erittää runsaasti hikeä. Liikahikoilu on usein paikallista, mutta sitä voi ilmetä myös useammalla alueella ja samanaikaisesti. Esimerkiksi pään, käsien ja jalkojen alueiden liikahikoiluun sopii Bats Creme, joka on voidemainen antiperspirantti. Helposti sormin levitettävä ja nopeasti imeytyvä koostumus sopii myös herkälle iholle.

Liikahikoilu eli hyperhidroosi

  • Liikahikoilu on geneettinen ja neurologinen sairaus, jota esiintyy noin kolmella prosentilla väestöstä ja alkaa usein teini-iässä
  • Liikahikoilu ilmenee voimakkaana, vuotavana tai tihkuvana hikoiluna
  • Liikahikoilua voi esiintyä myös muiden sairauksien, kuten diabeteksen tai sydänsairauksien, yhteydessä
  • Liikahikoilua voi ilmetä paikallisesti yhdellä tai useammalla alueella
  • Ensikeinona hikoilun hillitsemisessä käytetään tehokkaita antiperspiranttituotteita
  • Vaikeaa liikahikoilua voidaan hoitaa myös iontoforeesihoidolla tai botuliinipistoksilla
  • Liikahikoilu ei johdu huonosta hygieniasta

Bats on antiperspiranttituotesarja, joka ehkäisee hikoilua tehokkaasti ja hellävaraisesti. Kaikki tuotteet sopivat sekä miehille että naisille. Bats-tuotteita myyvät hyvin varustellut apteekit


Lue myös:

    Uusimmat