Kerää kesä talteen

Sadonkorjuun aikaan luonto on rehevimmillään ja pursuaa omia antimiaan, jotka houkuttelevat säilömään kesän värejä ja makuja talven varalle.

Vaikka puutarhan hoitamisessa on työtä, niin viimeistään sadonkorjuun aikaan ahkeruus tuntuu palkitsevalta, kun saa nostaa itse kasvattamiaan vihanneksia tai yrttejä ruokapöytään. Marjoja säilötään talven tarpeiksi. Kukat ja kasvit saavat uuden elämän kuivattuina. Syyskesän ruukkuistutuksiin voi sommitella metsän aarteita täydentämään kausikasveja, ja kattauksen voi koristaa lehdillä ja marjoilla.

Sadonkorjuun juhlaa

Sadonkorjuuaikana herkutellaan itse valmistetuilla ruuilla. Kesäpäivät ovat kypsyttäneet vihannekset, hedelmät ja marjat maistuviksi, ja heti poiminnan jälkeen ne ovat parhaimmillaan myös vitamiiniensa puolesta. Kasvikset ovat täynnä kesän energiaa, ja ne sisältävät hyödyllisiä suojaravintoaineita.

Pienestä puutarhasta voi kerätä maistiaisia vaikkapa pajukoriin, mutta ison sadon keräämisessä hyvä apulainen on puutarhakärry, joka on helppo huuhdella ja pitää puhtaana. Prisman Trallnor-malli on sinkittyä terästä ja sen vetoisuus on 80/60 litraa.

Lämmöstä ja pitkästä kasvukaudesta pitävät kasvikset, kuten pavut, kurpitsat ja maissi, saavuttavat satokypsyyden elokuussa. Loppukesän aikana kasvisten kuoret vahvistuvat, ja esimerkiksi sipuli saa kullankeltaisen suojaavan kuorensa.

Ennen ensimmäistä hallayötä kasvimaalta pelastetaan kylmänarat kasvikset. Kurpitsat ja pavut kerätään viimeistä hentoa palkoa myöten, sillä pakkanen saa kasvikset vetistymään.

Porkkanat, palsternakat ja juuripersiljat voi jättää maahan odottamaan tulevaa käyttöä, sillä kostea multa toimii erinomaisena suojana. Kovan kylmyyden uhatessa juurekset voi suojata levittämällä niiden päälle katetta tai pakkashuovan.

Varastoitaviksi tarkoitetut vihannekset ja juurekset jatkavat pulskistumistaan pitkälle syksyyn. Niin kauan kuin lantun, sellerin, purjon, ruusukaalin ja muiden pitkän kasvukauden kasvisten naatit ovat vihreitä ja elinvoimaisia, sadon määrä kasvaa. Porkkanat, jotka vielä elokuussa ovat laihoja ja pieniä, voivatkin syyskuun lopussa olla jo napakoita ja tukevia.

Sadonkorjuu on myös hauska tapa viettää aikaa yhdessä. Perheen pienimmille voi antaa omaa puuhaa ja työvälineet. Samalla tulevat puutarhan antimet ja nimet tutuksi luontevalla tavalla. Puutarhasettiä lapsille myyvät tavaratalojen puutarhaosastot ja erikoisliikkeet. Kuvan tuote on Fiskarsin.

Tuoreiden mausteyrttien oksia ja kukkia asetellaan usein tarjoiluvatien, jälkiruokien, leivonnaisten ja juomien koristeiksi ja maun antajiksi. Koristeluun voi käyttää myös muiden kasvien kukkia, kunhan ne ovat hyvänmakuisia ja syötäviä (esimerkiksi orvokki ja krassi). Ruoka-annokset on hauska koristella esimerkiksi saman yrtin kukilla, joita on käytetty itse pääruoan maustamiseen.

Ruokien valmistukseen ja koristeluun sopivat vain ravinnoksi viljellyt kukat, tai puhtaasta luonnosta kerätyt kasvit, jotka varmasti tunnetaan.

Niittykukkia ja kesäkukkia keräämään

Loppukesä on hyvä ajankohta kerätä talteen materiaalia sisustusta ja talven askarteluja varten. Kesän jälkeen kukilla on lepotauko, mutta puutarhan ei silti tarvitse tyhjentyä kokonaan. Kehäkukka, ruiskaunokki ja koristekrassi ovat tuttuja ja helppohoitoisia kukkayrttejä, jotka kukkivat sitä runsaammin, mitä enemmän niitä korjataan. Myös esimerkiksi asterit kukkivat myöhään syksyllä.

Sadonkorjuun aikaan sää voi olla sateista ja kosteaa. Hyvin huolletut työkalut toimivat paremmin ja kestävät pidempään. Fiskarsin kokoontaitettavasta lapiosta saa myös kuokan, jota on kätevä kuljettaa mukana luonnon aarteita etsiessä.

Käpyjä, kiviä ja hiekkaa voi kerätä omiin rasioihinsa. Lähes pakkasiin asti ehtii kerätä kesäkukkien, kuten krassien siemeniä talteen seuraavan vuoden kylvöksiä varten. Kuivattamalla kasveja voi myös muistella oman puutarhan lajikkeita, värejä ja kukintoja uuden kasvukauden suunnitelmia varten.

Olkikukat, ikikukat ja yrtit kannattaa kerätä talteen ennen kuin ne ränsistyvät syyssateissa ja kuivattaa ne nipussa pimeässä ja ilmavassa tilassa. Upeita siemenkotia kimppujen koristeiksi on esimerkiksi espanjanneidolla, tarhaneidolla, idänneidolla, kiinanlyhdyllä ja syysruusuleinikillä.

Risusavottaan sillä silmällä

Kesäkukka-astioiden tyhjentyessä tilalle voi istuttaa samaan multaan varpukasveja, havukasveja tai kanervia. Irtokävyillä voi reunustaa vaikkapa kukkapenkin. Materiaalia voi kerätä valmiiksi varastoon tulevia joulu-asetelmia varten ja koivunlehtiä hyötykäyttöön vaikka saunapusseihin. Syksyisin myös monilla sisustus- ja askartelukursseilla luonnonmateriaalit ovat kysyttyjä.

Hopealanka ja erilaiset marjaiset kasvit sopivat loppukesän ja syksyn teemaan. Pihakeitaan rautalankakoriin voi kerätä vaikkapa omenoita ja vihanneksia. Ranskalaistyyppiseen koriin voi laittaa pohjalle myös sammalta, ja tehdä näyttäviä asetelmia.

Parvekkeen ilmettä pehmentämään voi asetella metsästä löytyneen käppyräisen oksan. Tuulen repimiä keppejä löytyy metsäisen lenkkipolun varrelta. Vanhan koivun sammaloitunut oksa on kaunis sellaisenaan, mutta siihen voi ripustaa vaikkapa pieniä lyhtyjä.

Pajuja kasvaa jopa kiusaksi asti ojien reunoilla ja tienvarsipusikoissa, joten askartelumateriaalia luonnosta löytyy varmasti. Rautalangalla sidotun pajunipun voi laittaa sellaisenaan esimerkiksi ruukkuun, mutta pajuista voi kiinnostuksen mukaan punoa kransseja, amppeleita, aitauksia ja koristeita. Pieniä pajupalloja voi myös maalata värikkäällä spray-maalilla. Näin puutarhaan ja asetelmiin saa rohkeita värejä.

Pajuja saa myös valmiina. Esimerkiksi Marjamäen Pajutila (Kangasala) on vanhan sukutilan suojiin kasvanut paikka, joka on täynnä sisustusideoita ja -tuotteita. Sieltä saa mukaansa käsityömateriaalin lisäksi hyviä vinkkejä puutarhaan, sillä viljelyksillä kasvaa 14 pajulajiketta, ja pihapiirissä ne ovat näkyvillä moneen muotoon jalostuneina.

Luonnon Oikku on omia polkujaan rohkeasti kulkeva yritys, jonka persoonallisissa tuotteissa näkyy vahvasti luonto. Tarjolla on myös lahjoja häihin ja ristiäisiin sekä erilaisia katseenvangitsijoita puutarhaan.

Suolaista ja makeaa

Sadonkorjuun aikaan voi laittaa tuoreita kasviksia vaikkapa jokaiseen tarjottavaan ruokalajiin. Pilkottuja vihanneksia voi myös kuivattaa uunissa miedolla lämmöllä ja syödä sellaisenaan. Kesäkurpitsaa voi esimerkiksi raastaa tai kuutioida salaatteihin ja käyttää keittoihin, patoihin ja muhennoksiin.

Kesän marjat maistuvat hyvältä sellaisenaan, mutta makupaloja on mukava poimia myös pakastimesta talvipakkasilla. Mansikoista, mustikoista, vadelmista, omenoista ja herukoista syntyvät makoisat hillot, marmeladit ja mehut.

Perinteisiin hilloihin saa uutta makua yhdistelemällä eri marjalajeja keskenään, tai lisäämällä marjojen joukkoon eksoottisia hedelmiä tai mausteita. Mustaherukkahyytelö ja syksyinen riistaruoka sopivat erityisen hyvin yhteen.

Perinteisen purkin voi koristella myös rusetilla ja kauniilla nimikyltillä. Kotitekoinen hillo on kiva tuliainen ja lahja ystäville. Hilloamis- ja hyytelöaineilla hilloista ja marmeladeista saa kiinteitä ilman turhaa sokeria tai pitkää keittämistä.

Maistuvia teehetkiä saa tehtyä kotimaisista kasveistamme. Loppukesästä voi kerätä mustikan, puolukan, herukan ja hillan lehtiä. Ne kuivataan ja käytetään samalla tapaa kuin muutkin teet. Vielä ripaus hunajaa niin juoma on valmis.

Puutarhajätteet kotikompostiin

Sadonkorjuun jäljiltä kasvimaa kannattaa kunnostaa kevättä varten etteivät rikkakasvit pääse valtaamaan multaa.

Luonnon antimia kerätessä voi suunnitella uuden kasvukauden istutuksia. Kompostorilla saa jalostettua puutarhajätteet ja hankittua uuden kasvukauden alkuun ravitsevaa kasvuainesta. Biolan Pikakompostori on tarkoitettu keittiön biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Esimerkiksi malli 220 soveltuu yhden perheen biojätteille, ja siinä voidaan kompostoida myös pienen pihan ja puutarhan jätettä.

Kasvien ja kukkien keräilyssä kannattaa jokamiehen oikeuksia hyödyntäessä huomioida suojellut ja rauhoitetut kasvit sekä kunnioittaa luontoa. Tarvittaessa täytyy kysyä maanomistajan lupa keräämiseen. Ennen metsään menoa kannattaa myös tutkia sieni- ja kasvikirjoja ettei poimittujen joukkoon tule vahingossa myrkyllisiä yksilöitä.

Vinkkejä luonnonmateriaalien hyötykäyttöön löytyy runsaasti kirjoista ja harrastajien sivuilta. Puutarha- ja terassikautta voi jatkaa vielä pitkälle syksyyn, ja kesästä voi nauttia läpi vuoden.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Trallnor (Prisma), Fiskars, Pihakeidas, Marjamäen Pajutila, Luonnon Oikku, Kotimaiset kasvikset (Sanna Peurakoski), Biolan

Lue myös:

    Uusimmat