Ken on maalle pätevin? - MTV3:n pääministeritentti

MTV3:n ensimmäisessä vaalitentissä puhutettiin kolmen suurimman puolueen puheenjohtajia. Päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan ja politiikan toimittaja Timo Haapalan tiukassa otteessa olivat SDP:n Eero Heinäluoma, kokoomuksen Jyrki Katainen sekä keskustan Matti Vanhanen.

Vaikka ilmassa onkin ollut hieman välivaalien tunnelmaa, tuntuu siltä että viime päivien sanailun perusteella oikeat vaalit kuitenkin saataisiin aikaiseksi.

Kukin pääministeriehdokas on ainakin joutunut kohtaamaan oman varjonsa - kuka entisen morsiamen, kuka puolueen entisen puheenjohtajan, kenen taustalla taas on vilahtanut työmarkkinajärjestön pukinsorkka.

Ken on määrätietoisin? Kuka paras vallankäyttäjäksi?

Mitä asiaa kukin tentattavista olisi valmis ajamaan - jopa vastoin äänestäjien tahtoa, jos isänmaan etu sitä vaatisi? Tähän kysymykseen ei helppoja vastauksia ole. Tentattaessa esiin nousivat niin Suomen turvallisuus yleisellä tasolla kuin Eurooppa-politiikkakin, maan talous, työllisyys - ja Nato.

Mutta onko kansan valitsemilla johtajilla Suomessa ylipäätään valtaa, vai onko se luovutettu muualle - ay-liikeelle ja työnantajajärjestöille? Entä onko niin kutsuttu kolmikanta hyvästä vai pahasta? Yksi pääministeriehdokkaista ilmoitti tukevansa yhteistoimintalakia 99-prosenttisesti - kaikissa laeissahan on toki toivomisen varaa.

Viime päivinä on puhuttu monella taholla mahdollisesta porvarihallituksesta. Pääministeritentissä kysyttiin voiko ay-liikkeen pelko estää porvarihallituksen syntymisen, vai syntyisikö sellainen pelkästä uhmasta?

Tuleva hallituspohja?

Kokoomus ja keskusta ovat esiintyneet viime aikoina useinkin yhtä kaulaa. Uskotaanko kokoomuksessa, että keskusta ei petä enää koskaan, kysyttiin puheenjohtaja Jyrki Kataiselta.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen kiersi kysymyksen porvariyhteistyöstä tunnustamalla, että vaalien alla on hyvä pitää kaikenlaisia seminaareja. Eikö Vanhanen siis elättelekään salaa unelmia porvarihallituksesta?

SDP.n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei myönnä ahdistuvansa puheista porvarihallituksesta. Hän kuitenkin toteaa, että verrattuna neljän vuoden takaiseen aikaan, tilanne on nyt aivan toinen. Neljä vuotta sitten ei puhuttu keskustan ja kokoomuksen yhteisestä puolueesta, kuten nyt.

Pääministeritentin hallituspohjakeskustelussa lyötiin myös kättä - vaan ketkä ja miksi, ja kuka jäi lehdellä soittelemaan?

Vaalilupauksia, suuria ja pieniä

Suomalaisten poliitikkojen vaalilupaukset liittyvät yleensä rahaan.

Maamme kansantalous on nyt paremmalla tolalla kuin pitkään aikaan, mutta kansalaisten hyvinvointi ei kulje samansuuntaista käyrää.

Yhtäällä halutaan lisää veronkevennyksiä, toisaalla hyvinvointipalvelujen lisäämistä. Voivatko nämä kaksi vaatimusta kohdata toisensa?

Pääministeritentissä vaalilupausten puinti kulminoitui kysymykseen sairaanhoitajien keskipalkasta.

Natostako Suomen turva?

Pitäisikö Suomen osallistua Naton nopean toiminnan joukkoihin, vai riittääkö osallisuus EU:n kriisinhallintajoukoissa? Onko kysymys enää puolustus- tai liittoutumattomuuspolitiikasta vai pelkästä rahasta, joka ei riitä edes puolustusvoimien kaluston uusimiseen?

(MTV3)

Katso myös:

Lue myös:

    Uusimmat