Mainos

Kela lopettaa nuorten yksilöterapioiden tuen

Kansaneläkelaitos lopettaa lasten ja nuorten psykiatristen yksilöterapioiden tukemisen. Tulevaisuudessa alle 16-vuotiaiden mielenterveyskuntoutus järjestetään pääosin monimuotoisena perhekuntoutuksena.

Kansaneläkelaitos lopettaa lasten ja nuorten psykiatristen yksilöterapioiden tukemisen. Meneillään olevat terapiat kustannetaan, mutta uusia yksilöterapioita ei Kela enää myönnä. Sen sijaan aikuisten psykoterapioiden on määrä jatkua.

Tänään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) järjestämässä tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että tästä lähtien alle 16-vuotiaiden harkinnanvarainen mielenterveyskuntoutus järjestetään etupäässä monimuotoisena perhekuntoutuksena. Kuntiin ja sairaanhoitopiirien alueille perustetaan yhteensä 24 kuntoutustiimiä, jotka järjestävät Kela-korvattavan kuntoutuksen niin sanottuna monimuotoisena kuntoutuksena. Käytännössä monimuotoisuus tarkoittaa Kelan asiantuntijalääkärin mielestä sitä, että "nyt mennään psykiatrin sohvalta elävään elämään".

-Tiimit perustetaan siten, että ne toimivat tasaisesti ympäri Suomen ja ne toimivat mm. lapsen kotona ja koulussa. Tiimit auttavat terapoitavaa lasta esimerkiksi kouluvaikeuksissa ja menevät kotiin selvittämään perheongelmia. Erityisesti tässä painotetaankin koko perheen osallistumista lapsen mielenterveyskuntoutukseen, Kelan asiantuntijalääkäri Paavo Rissanen selventää.

"Ei näyttöä"

Kelan päätös olla myöntämättä yksilöpsykoterapiaa 5-15-vuotiaille tarkoittaa sitä, että tarvittaessa psykoterapia järjestetään kunnassa tai sairaanhoitopiirin psykiatrisella osastolla. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre on ollut voimakkaasti vaatimassa kuntia ottamaan takaisin sen vastuun, mikä sille paitsi akuutin mielenterveysavun myös jatkokuntoutuksen osalta kuuluu.

- Pitkälle ja intensiiviselle terapialle on olemassa myös monia vaihtoehtoja kuten erilaiset ryhmämuotoiset kuntoutusohjelmat. Pitkät psykoterapiat ovat myös kaikkein kalleimpia, minkä vuoksi täsmennykset Kelan rooliin ovat paikallaan, ministeri perusteli.

Monimuotoista perhe- ja vertaistukiterapiaa kannattaa myös psykiatri Ben Furman, jonka mielestä "kunnissa on lauma perheterapeutteja, jotka vain odottavat töitä". Furmanin mukaan ei myöskään ole riittävää näyttöä siitä, että pitkäkestoisella, jopa vuosia kestävällä psykoterapialla saataisiin parempia tuloksia kuin lyhyt- tai perheterapioissa.

- Suomi on ainut maa, jossa näin voimakkaasti on tuettu lasten ja nuorten intensiiviterapioita. Esimerkiksi Ruotsissa terapiamallit ovat paljon monimuotoisempia, Furman esitti.

"Äärimmäisen tuhoisa ratkaisu!"

STM:n ja Kelan ratkaisut saavat lastenpsykiatrilta kovaa kritiikkiä. Helsingissä lasten ja nuorten sairaalan lastenpsykiatrisessa yksikössä työskentelevä Matti Brummer on huolestunut saatuaan tietää, ettei Kela enää myönnä varoja 5-15-vuotiaiden yksilöterapioihin.

- Äärimmäisen tuhoisa ratkaisu! Lääketieteellisin perustein tilanne on nyt vaikea, sillä silloin psykoterapian joutuvat kustantamaan kunnat. Kunnissa ei välttämättä ole ammattimaista henkilökuntaa eikä rahoja järjestämään psykoterapiaa, jonka osa lapsista vaatisi, Brummer sanoo.

Erikoislääkäri sanoo, että tilanne on sama kuin jos sanottaisiin, ettei leukemiaa saisi olla.

-Mutta sitä vaan on. Leukemia ei korjaannu ruokavalion muutoksella vaan asianmukaisella hoidolla. Samaten psykiatriassa tiettyjen lasten kohdalla tarvitaan myös psykoterapiaa, Brummer jyrähtää.

Brummerin mukaan yksilöterapiaa tarvitsevat mm. hyväksikäytön ja muutoin fyysisesti tai psyykkisesti kaltoin kohdellut lapset. Heidän psyykkinen problematiikkansa on lääkärin mukaan niin syvä, ettei hoito ilman Kelan tukemaa, kallista ja pitkäkestoista yksilöpsykoterapiaa onnistu.

- Meillä hoidossa on 80 sellaista lasta, jotka saavat psykoterapiaa Husin varoilla, ja 80 sellaista, jotka saavat sitä Kelan kustantamana. Kelan tuore päätös tarkoittaa sitä, että puolet lapsipotilaista jää nyt raha- ja resurssivajeen vuoksi tältä osin hoitamatta. Brummer tyrmää Furmanin käsitykset siitä, ettei pitkäkestoisella yksilöterapialla olisi näyttöä.

-Siitä on erittäin vahva näyttö. Emme kai me muuten olisi monta kymmentä vuotta lapsia niin hoitaneet.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.