"Kehuskellut, kun pannut alaikäistä tyttöä" – hyytävää tekstiä suomalaisten tennispelaajien kokemasta seksuaalisesta häirinnästä

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK julkaisi keskiviikkona selvityksensä, jonka mukaan useat suomalaiset tennispelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Selvityksen yhteydessä kerrottiin hyytäviä esimerkkejä siitä, miten häirintää on ilmennyt.

SUEK:n selvitys kohdistui vuosina 2008–2018 kansainväliseen kilpailutoimintaan osallistuneisiin pelaajiin. Selvitykseen vastasi 92 pelaajaa, joista 15 vastasi kokeneensa tai havainneensa seksuaalista häirintää. Seksuaalista häirintää kokeneita oli seitsemän, jotka kaikki olivat naisia. Lähes kaikki esille tulleet häirintätapaukset sijoittuivat useiden vuosien päähän.

SUEK toi tutkimusraportissaan konkreettisesti esille, millaista häirintä on ollut:

– Lukuisat valmentajat käyttäytyneet epäasiallisesti. Y.Y. ja Z.Z. myös sanallisesti häirinneet ja Y lähetellyt seksuaalissävytteisiä viestejä, Z kehuskellut, kun "pannut" ala-ikäistä maahanmuuttajataustaisia tyttöä.

– Saanut lukuisia seksuaalissävytteisiä tekstiviestejä [henkilön nimi]. Mm. kuukautisiin, klitorishierontaan ja ulkonäkööni liittyviä viestejä. Viestittely oli päivittäistä eikä liittynyt suurimmaksin osaksi tennikseen.

– Eräs maajoukkueeseen kuulunut tyttö kertoi kuinka maajoukkuevalmentaja oli kosketellut takapuolta ja kysellyt myös kuukautisista.

– Valmentaja tulee liian lähelle esim. treeneissä ja koskettelee muuten kun että olisi neuvomassa esim. lyönnin liikerataa.

– Esimerkiksi leirillä valmentaja halusi, että kaverini tekee pakaraliikkeitä huoneessa hänen kanssaan, kun muut olivat vapaalla. Kaverini kertoi myös muista asioista, joita valmentaja oli tehnyt, esim. epäasiallisia viestejä.

– Olen kuullut sekä nähnyt valmentajien lähetelleen pelaajille häiritseviä viestejä ja sanoin ahdistelleet sekä vihjaileet. Huorittelu sanoin on jopa hyvin yleistä ja semmoisiin tapauksiin olen törmännyt erittäin monta kertaa.

– Eräs valmentaja ei pystynyt keskustelemaan useiden tyttöpelaajien kanssa tuijottamatta näitä häiritsevästi rintoihin. Hän on myös kehottanut nuorta tyttöpelaajaa laittamaan minihameen treeneihin koska hänen takamuksensa näyttää niissä kuulemma niin hyvältä. Yms epäasiallista vihjailua.

SUEK:n selvityshankkeen taustalla on MTV Uutisten viime lokakuinen uutinen siitä, että suomalaista tennisvalmentajaa epäillään alaikäisen pelaajan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tämän jälkeen Suomen Tennisliitto asetti epäillyn valmentajan toimintakieltoon

– Selvityksen perusteella urheilussa tarvitaan selkeät järjestelmät, joilla puututaan ja käsitellään häirintätapausepäilyjä. Jokainen toimija, joka havaitsee epäasiallista käytöstä, on velvollinen joko puuttumaan siihen tai raportoimaan asiasta, SUEK:n pääsihteeri Teemu Japisson sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat