Kehitysmaiden kasvu kärsii terroristihyökkäyksestä

Maailmanpankki alensi kehitysmaiden talouden kasvuarvioita.

Maailmanpankki tiukentaa lainapolitiikkaansa

Syyskuun terroristihyökkäykset Yhdysvalloissa hidastavat Maailmanpankin mukaan kehitysmaiden taloudellista kasvua tänä ja ensi vuonna ja lisäävät köyhien määrää ensi vuonna jopa kymmenellä miljoonalla ihmisellä. Samalla ne vaikeuttavat kamppailua lastensairauksia ja aliravitsemusta vastaan.

Tämä arvio sisältyy Maailmanpankin tänään Washingtonissa julkistamaan alustavaan arvioon syyskuun hyökkäysten vaikutuksista maailmantalouteen ja kehitysmaihin. Kielteiset vaikutukset ovat seurausta teollisuusmaiden talouskasvun hidastumisesta ja sen heijastumisesta kehitysmaihin.

Maailmanpankki laski arviotaan teollisuusmaiden kokonaistuotannon kasvusta tänä ja ensi vuonna 0,75-1,25 prosenttiyksiköllä. Kehitysmaiden kasvu hidastuu kriisin johdosta 0,5-0,75 prosenttiyksikköä aiemmin ennustetusta, arvioivat Maailmanpankin ekonomistit.

-Hyökkäysten johdosta teollisuusmaiden talouden elpyminen viivästyy. Se johtaa laskujemme mukaan kymmenien tuhansien lasten lisäkuolemaan maailmassa ja ajaa jopa kymmenen miljoonaa ihmistä lisää alle köyhyysrajan eli elämään alle yhden dollarin päivätuloilla, sanoi Maailmanpankin pääjohtaja James Wolfensohn maanantaina.

Teollisuusmaiden kokonaistuotannon kasvu jää Maailmanpankin tuoreen arvion mukaan tänä vuonna 0,9 prosenttiin ja ensi vuonna 1-1,5 prosenttiin. Pankki ennusti kasvuksi vielä ennen syyskuuta tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 2,2 prosenttia. Kehitysmaiden kokonaistuotanto kasvaa maailmanpankin arvion mukaan tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 3,5-3,8 prosenttia.

Ennen syyskuuta pankki ennusti kehitysmaiden kasvuksi tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonna 4,3 prosenttia. Kehitysmaiden bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 5,5 prosenttia ja teollisuusmaiden bruttokansantuote 3,4 prosenttia. Talouskasvun hidastumisen vaikutukset tuntuvat Maailmanpankin laskelmien mukaan kaikkialla maailmassa.

Köyhyyden kasvu johtaa pankin alustavien arvioiden mukaan 20 000-40 000 alle viisivuotiaan lisäkuolemaan ja kasvattaa kaikkein köyhimpien ihmisten määrää. Ankarimmin vaikututukset tuntuvat Afrikassa.

Pääekonomisti Nicholas Sternin mukaan arviot tarkentuvat lähiviikkoina ja kuukausina, kun maailmantalouden kehityssuunta selkenee. Hänen mukaansa sekä rikkailta mailta että köyhiltä mailta tarvitaan harkittuja toimia talouskasvun vauhdittamiseksi uudelleen ja talouden elpymisen varmistamiseksi ensi vuonna.

-Yksityiset sijoitusvirrat kehitysmaihin laskevat tänä vuonna arviolta 160 miljardiin dollariin, kun ne viime vuonna olivat 240 miljardia dollaria.

Kehitysavun lisääminen on nykytilanteessa välttämätöntä. Se on sitä paitsi vain 0,22 prosenttia OECD-maiden bruttokansantuotteesta, kun tavoite on 0,7 prosenttia, totesi Stern. Maailman talouskasvun vahdittamiseksi on Sternin mukaan tarpeen vähentää myös kaupan esteitä ja pyrkiä turvaamaan investointien jatkuminen kehitysmaihin.

-Nyt enemmän kuin koskaan ennen on tarpeen käynnistää Maailman kauppajärjestön WTO:n uusi neuvottelukierros. Sen on painotuttava kehitysmaiden aseman parantamiseen, sanoi Stern.

Tuntuva kaupan vapauttaminen kasvattaisi Maailmanpankin laskujen mukaan kehitysmaiden tuloja vuosikymmenen aikana noin 1500 miljardilla dollarilla eli noin 150 miljardia dollaria vuodessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat