Kehitysavun siirrosta lähetystöille nousi poliittinen myräkkä

Kolmen miljoonan euron siirtäminen kehitysyhteistyöstä lähetystöverkolle nostatti poliittisen väittelyn tänään.

Ensiksi kehitysministeri Sirpa Paatero (sd) paheksui kehitysrahoista nipistämistä. 

- Minusta se on kaiken kaikkiaan käsittämätön ajatus, hän sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Hallituspuolueet sopivat rahojen siirrosta viime viikolla valtiovarainvaliokunnassa. Sekä valtiovarainvaliokunnan että ulkoasiainvaliokunnan johdosta torjuttiin Paateron moitteet.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) painotti, että siirto perustuu huolelliseen harkintaan ja tällaisesta ratkaisusta on keskusteltu sekä eduskunnassa että ulkoministeriössä muutaman viime vuoden aikana.

- Valiokunnan mielestä tässä taloustilanteessa on tärkeää, että Suomen edustustoverkko pidetään kunnossa ja että sitä käytetään tehokkaasti suomalaisen työn ja viennin edistämiseen, Sasi sanoi kannanotossaan.

Soini ja Salolainen puolustivat päätöstä

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) puolusti päätöstä. Hänen mukaansa toimiva lähetystöverkko on turvattava Suomen vaikutusvallan, taloussuhteiden ja viennin edistämisen sekä kansalaisten tarpeellisten palvelujen turvaamiseksi.

- Jostakin rahat on otettava, jos toisaalle lisätään. Kun hallitus ei saanut aikaiseksi lisätä ulkoministeriön määrärahoja, tämä piti tehdä ministeriön määrärahojen sisällä, Soini sanoi tiedotteessaan.

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) lähetti myös tiedotteen asiasta.

- On ollut erittäin lyhytnäköistä supistaa Suomen lähetystöverkkoa. Se vaikeuttaa kehitysyhteistyövarojen suuntaamista ja Suomen vientiponnistuksia maailmalla. Miljardiluokan kehitysyhteistyövaroista pari miljoonaa ei vaikuta mitään Suomen toimintaan, mutta lähetystöjen ylläpitämiseen se on välttämätöntä, Salolainen totesi.

Paatero: Tuomioja ei tiennyt

Paateron mukaan asiassa tapahtui myös harmillinen tietokatkos, sillä lähetystöverkon rahoitusta puolustanut ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ei tiennyt, mistä rahat aiottiin ottaa. 

STT ei tavoittanut Tuomiojaa kommentoimaan asiaa lauantaina.

Paateron mukaan todennäköisesti ensi viikolla aletaan pohtia, mistä raha otetaan kehityspuolella pois. Rahaa on kiinni pitkäaikaisissa hankkeissa, joten vaarassa on akuuttien kriisien rahoitus.

- Nyt voi olla, että tuo kolme miljoonaa euroa joudutaan ottamaan humanitaariselta puolelta pois. Eli niistä akuuteista kriiseistä ja tilanteista, mitä on tälläkin hetkellä meneillään, Paatero sanoi Ylelle.

Hänen mukaansa on mahdollista, että raha on pois esimerkiksi ebolan vastaisesta taistelusta.

  

Lue myös:

    Uusimmat