Mainos

Kehitysapu kuumensi keskustelua Meksikossa

Kehitysavun jakaminen ja sen suuntaaminen ovat puhuttaneet YK:n kehitysrahakokousta Meksikossa.

Kofi Annan

YK:n pääsihteeri Kofi Annan (kuvassa) on vakuuttanut rikkaiden maiden johtajille, että köyhille maille suunnattu apu tehoaa.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni innostuivat puolestaan kilpailemaan siitä, kumpi lupaa köyhille maille enemmän tukea. Tunteita kuumensi kuitenkin kokouksessa Kuuban presidentti Fidel Castro, joka syytti länsimaita ryöstäjiksi.

YK:n kehitysrahakokous Meksikossa on sujunut käsikirjoitusten mukaan. Kauniit puheet ja korulauseet ovat seuranneet toisiaan, mutta mitään konkreettista ei ole saatu aikaan.

Yhdysvallat ja euroopan unioni äityivät jopa kilpailemaan siitä, kumpi lupaa köyhille maille enemmän tukea. Yhdysvallat lupasi lisätä kehitysapuaan viidellä miljardilla dollarilla.Tähän euroopan unioni vastasi korottamalla omaa osuuttaan seitsemällä miljardilla dollarilla.

Yhdysvaltain presidentti George Bush asetti kehitysavun saamisen ehdoksi demokratian ja ihmisoikeuksien vaalimisen. Hänen vaatimuksensa sai tukea myös YK:n pääsihteeri Kofi Annanilta.

- Jos instituutiot ovat vahvat ja luodaan yhteiskunta, joka vapauttaa kansalaisensa - olet vahvoilla. Sille perustalle voi rakentaa kestävää kehitystä. Jos instituutiot ja hallinto eivät ole kunnossa, rakennat hiekalle, YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi.

Uutispommista vastasi kuitenkin vanha kehäkettu Fidel Castro. Tämänkertainen mediatemppu sisälsi lyhyen länsimaita kritisoineen puheen sekä äkkilähdön kotimatkalle.

- Minun on nyt heti palattava takaisin omaan maahani, Kuuban presidentti sanoi ja poistui. Castro ei selitellyt poistumistaan sanallakaan, mutta Kuuban viranomaiset syyttivät Yhdysvaltoja tapauksesta. Heidän mukaansa Castroa painostettiin poistumaan ennen presidentti George Bushin saapumista paikalle.

Kokouksessa tehty 16-sivuinen suunnitelma ei sido sopijoita mitenkään, eikä myöskään sisällä aikataulua suunnitelman toimeenpanolle. Kehitysmaiden johtajat jäävätkin odottamaan käytännön toimia suurien lupausten katteeksi.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 22.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.