Mainos

Käytetyimpien psykoosilääkkeiden korvattavuus vaakalaudalla

Yleisesti käytettyjen psykoosilääkkeiden korvattavuus on vaakalaudalla. Lääkkeiden hintalautakunta on vahvistanut kahden lääkkeen korvattavuuden vain määräajaksi, koska markkinoilla on tai on tulossa niille halvempi rinnakkaisvalmiste.

Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtajan, dosentti Jyrki Korkeilan mukaan tutun lääkkeen vaihtaminen voi olla psykoosipotilaille riski. Tämän potilasryhmän hoidon suurimpia ongelmia on lääkehoidon keskeyttäminen.

- Jo pelkästään lääkkeen nimen vaihtuminen voi herättää potilaassa epäluuloa, Korkeila sanoo.

Epäluuloa lisää se, että oikean psykoosilääkkeen löytyminen on saattanut olla useiden tuskallistenkin kokeilujen tulos.

- Käytössä ei ole mitään geenilastuja, jotka kertoisivat, mikä lääke kullekin potilaalle sopii. Moni potilas on joutunut kokeilemaan useita lääkkeitä ja saattanut saada niistä rajujakin neurologisia haittavaikutuksia. Yleinen sivuvaikutus on äkillinen painonnousu, Korkeila kertoo.

Yhdistys on lähettänyt tiedon hintalautakunnan päätöksestä jäsenilleen ja käsittelee asiaa kokouksessaan ensi kuussa.

Hintaeroa noin 11 miljoonaa euroa

Seroquelin korvattavuus on vaarassa jäädä katkolle vuoden lopussa. Siirtymäkauden aikana hoitavalla lääkärillä on hintalautakunnan mukaan mahdollisuus arvioida, onko lääkkeen vaihdolla vaikutusta potilaan hoitoon.

Zyprexan korvattavuus arvioidaan uudelleen vielä tämän kevään aikana, koska sillekin on tulossa rinnakkaisvalmiste. Sen korvattavuus on näillä näkymin voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Seroquelin rinnakkaisvalmiste Ketipinor on noin 40 prosenttia alkuperäislääkettä edullisempi. Vuositasolla hintaeron vaikutus kokonaiskustannuksiin on enimmillään noin 11 miljoonaa euroa, josta potilaiden osuus on noin kaksi miljoonaa euroa. Näistä lääkkeistä maksettiin korvauksia 37 000 potilaalle.

Hintakilpailuun vasta patenttisuojan päätyttyä

Lääketeollisuus närkästyi tuoreeltaan hintalautakunnan viimeviikkoisesta päätöksestä, koska toisen lääkkeen korvattavuus ollaan lakkauttamassa patenttisuojan ollessa vielä voimassa.

Lääketeollisuuden mielestä hintalautakunta käyttää hyväkseen sitä, että Suomessa useita lääkkeitä suojaa vain menetelmäpatentti. Kopio voi tulla markkinoille jo silloin, kun alkuperäisvalmisteen patentti on vielä voimassa. Suomi salli lääkkeiden tuotepatentin viimeisenä Euroopassa.

Lääkkeen rajun hintakilpailun pitäisi alkaa vasta patenttisuojan päätyttyä, kuten muualla Euroopassa. Tätä periaatetta pitäisi Lääketeollisuuden mielestä noudattaa myös ensi vuonna käyttöön otettavassa viitehintajärjestelmässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.