Mainos

Käytetyillä vessanpytyillä kysyntää

Korjausrakentaminen näyttää lisäävän rakennusmateriaalien kierrätystä. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa myynti on kasvanut roimasti viime ja tänä vuonna.

– Suurin osa menee yksityisille ihmisille korjausrakentamiseen, mutta menee myös, kun tehdään pientä pihamökkiä ja halutaan löytää halvalla ikkunapoka, sanoo osastopäällikkö Kenneth Werner.

Aito vanha tyyli suosiossa

Paljon ostetaan ovia, ikkunoita ja ikkunaheloja. Kysyttyjä ovat myös käytetyt wc-kalusteet ja keittiönkaapistot. Eniten halutaan kuitenkin vuosikymmeniä vanhoja tarvikkeita.

Rakennusapteekki myy Billnäsissä Uudellamaalla 50-luvulla ja sitä ennen tehtyjä tarvikkeita. Yrityksen omistaja Jari Ahlqvist arvioi, että vanhojen rakennusten arvostus on kasvanut. Moni remontoija haluaa palauttaa vanhaan taloon tai asuntoon alkuperäisen tyylin.

Rakennusapteekin varaosapankissa joudutaan välillä myymään jopa eioota, kun asiakkaat kysyvät suosituimpia tuotteita, kuten pariovia ja pienimpiä ikkunoita. Kierrätykseen toivotaankin entistä enemmän käyttökelpoista tavaraa.

EkoCenter Raksaa hallinnoivan Sovatek-säätiön tuotantopäällikkö Hannu Hämäläinen toivoo, että ihmiset ottaisivat yhteyttä kierrätyskeskukseen ja kysyisivät, kelpaako pois heitettävä tavara sinne.

– Monessa kunnassa on paljon halvempaa kuljettaa käyttökelpoinen kierrätyskeskukseen kuin viedä jäteasemalle, hän muistuttaa.

Turhan paljon menee roskiin

Sekä Ahlqvist että Hämäläinen arvioivat, että turhan paljon käyttökelpoista tavaraa menee vielä roskiin.

– Joka rakennustyömaalta jää ylitse käyttökelpoista tavaraa, ja pelkäänpä pahoin, että paljon menee suoraan roskalavalle, koska on helpompi heittää roskiin kuin viedä varaosapankkiin tai myydä jollekin. Esimerkiksi Tanskassa, Saksassa ja Belgiassa rakennusosien kierrätys on aivan eri tasolla, Ahlqvist sanoo.

Hämäläinen toivoo, että useammalle paikkakunnalle pystyttäisiin perustamaan rakennustarvikkeiden kierrätyskeskus tai vastaanottopiste. Nyt monella on pitkä matka lähteä tuomaan tavaraa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.