Käytätkö paljon nappikuulokkeita? Muista tämä tärkeä asia – tai viiltävä kipu voi yllättää

Millä kielellä kuurot ajattelevat? 1:46
Millä kielellä kuurot ajattelevat? Videolla visaiseen kysymykseen vastaa suomalainen Heidi.

Kuulokkeiden huudattaminen ei vain vaaranna kuuloa – jos korvien ei anna välillä levätä, voi seurauksena olla myös tulehduksia.

Moni käyttää kuulokkeita arjessaan esimerkiksi kuntoillessa tai paikasta toiseen matkatessa. Lähempi tarkastelu voi paljastaa, että laitteisiin on tarttunut hikeä, vaikkua ja muuta likaa.

Jos korvien iho ovat hyvässä kunnossa, ei kuulokkeiden runsaallakaan käytöllä välttämättä ole merkittäviä haittoja – kunhan desibelit pysyvät kurissa. Mutta jos korvakäytävän iho on rikki, se ei siedä kuulokkeen sinne viemää likaa alkuunkaan vaan lähtee kehittämään tulehduksia ja turvotusta. Esimerkiksi atopia, limakalvovauriot sekä tärykalvon vanhat vauriot kannattaa ottaa kuulokkeiden käyttämisessä huomioon.

Kuulokkeet voivat myös itsessään rikkoa ihoa, jos ne eivät istu käyttäjät korvaan. Ihmisen puhuessa leukanivel liikuttaa korvakäytävää samasta kohtaa, jossa nappikuulokkeita pidetään. Jos kuuloke ei sovi korvaan, puhumisen vaikutus vertautuu jatkuvaan ihon rapsuttamiseen.

Olon ollessa kovin tukkoinen esimerkiksi flunssan tai allergian vuoksi, kannattaa kuulokkeita käyttää harkiten ja tauottaen, sillä ne häiritsevät korvan paineentasausta entisestään. Jos korvakäytävään on päässyt kosteutta esimerkiksi uimisen tai saunomisen seurauksena, ei sinne tule nappikuuloketta työntää.

– Korvakäytävä on tehty olemaan avoin ja sietämään paljon. Missä raja kulkee, on yksilöllistä, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvonen Terveystalosta sanoo.

Anna korvakäytävän tuulettua

Korvakäytävä on umpiputki, jonka kannattaa antaa tuulettua terveenäkin. Taukoja voi pitää vaikka tunnin välein. Jos korva on koko ajan tukossa, se alkaa viimeistään parissa päivässä kipuilemaan ja tulehtumaan. Esimerkiksi yön ajaksi nappeja ei kannattaisi korviin jättää.

Karvonen rinnastaa korvakäytävän perunakellariin, jonka oven pitää olla auki tai mukulat homehtuvat.

Korvakäytävä ei suoranaisesti homehdu, mutta pään sisällä olevaan putkeen syntynyt tulehdustila on silti ikävä seuralainen. Jos korva tulehtuu, on lääkäriin meno käytännössä pakkorako, sillä kipu, kutina ja kuulo-ongelmat alkavat hallita koko elämää.

– Mitä pienempi rööri kehossa, sitä pahempi oire ja vaiva, Karvonen toteaa.

Kova ja nopeasti alkava korvakipu on aina syy käydä lääkärissä.

Huolehdi kuulokkeiden puhtaudesta

Sangalliset kuppikuulokkeet ovat korvalle sekä kuulo- että hygieniavinkkelistä nappikuulokkeita parempi vaihtoehto, sillä niissä korvakäytävä pääsee hieman tuulettumaan.

Kuulokkeiden hygieenisyydestä kannattaa huolehtia säännöllisellä puhdistamisella, johon esimerkiksi tämä hittivideo opastaa. Silikonitulppien puhdistamiseen riittää haalea saippuavesi tai pelkkä haalea vesi. Sinnikkäät tahrat voi poistaa vanupuikoilla.

Kuulokkeiden suojaristikkoon tai sen sisälle tarttuneeseen likaan pääsee kiinni esimerkiksi sinitarralla.

Lue myös:

    Uusimmat