Onko sinulla "surkea supervoima"? Osa ihmisistä pystyy luomaan tämän äänen päänsä sisällä: "En tajunnut, että kaikki eivät pysty"

Millä kielellä kuurot ajattelevat? 1:46
Millä kielellä kuurot ajattelevat? Suomalainen Heidi kertoo elämästä kuurona.

Korvan sisältä löytyy pieni lihas, jota osa ihmisistä pystyy supistamaan ajatuksen voimalla.

Kerroimme aiemmin erään miehen runsaasti somekeskustelua herättäneestä oivalluksesta: kaikilla ihmisillä ei ole jatkuvaa sisäistä monologia.

Virtuaalikeskustelu päänsisäisistä äänistä saa nyt jatkoa. Somessa on tajuttu, että vain tietyt ihmiset pystyvät luomaan jyliseviä ääniä oman päänsä sisällä.

Jännittäjälihas toimii pääasiassa refleksien varassa

Löydös sai alkunsa helmikuisesta Twitter-päivityksestä, vaikka ilmiö on todellisuudessa tiedetty jo ainakin vuodesta 1884, kertoo IFL Science.

Äänien luominen oman pään sisällä liittyy tärykalvon jännittäjälihakseen (musculus tensor tympani). Kuuloluihin liittyvä jännittäjälihas sijaitsee ihmisen välikorvassa. Jännittäjälihaksen tehtävänä on vaimentaa kovaa ääntä. Lihaksen reaktioaika on melko hidas, joten se ei pysty suojaamaan ihmisen kuuloa äkillisiltä kovilta ääniltä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jännittäjälihas toimii pääasiassa refleksien varassa, mutta osa ihmisistä pystyy supistamaan sitä itse. Jännitys aiheuttaa värinää ja jyrisevää ääntä, moni kuvaa sitä kuin ukkosen jylinäksi. Kyky on sen verran yleinen, että sen omaaville on perustettu oma Reddit-kanava ”Ear Rumblers Assemble”.

Kyky saada oma päänsä soimaan voi liittyä hyperakusiaan eli sairaalloiseen herkkäkuuloisuuteen. On mahdollista, että kyky supistaa jännittäjälihasta ja luoda ääniä oman päänsä sisällä johtuu äänishokin aiheuttamasta kuulolihaksen toimintahäiriöstä.

"Hieman surkea supervoima"

Twitterissä useat päivitystä kommentoineet ovat tunnistaneet itsensä kuvauksesta. Osa kertoo saavansa ”päänsä soimaan” haukottelemalla, oas sulkemalla silmänsä.

– Olen pystynyt tekemään näin aina ja myös heiluttamaan korviani. Valitettavasti se ei kiinnosta naisia enkä saa siitä rahaa. Surunaama, twiittaa eräs kyvyn omistava mies.

– Pystyn tähän! En tajunnut, että kaikki eivät pysty. Hieman surkea supervoima, mutta tyydyn siihen, toinen kommentoi.

Keskustelun perusteella "supervoimasta" on hyötyä esimerkiksi lentokoneessa, kun korvat menevät ilmanpaineen vaihtelun vuoksi tukkoon.

Moni on helpottunut myös siitä, että on saanut kyvylleen selityksen. Useat "supervoiman" omaavat ovat tosin luulleet, että kyky luoda ääniä päänsä sisällä on normaalia.

– Tajuan taas uuden asian, jota kaikki eivät osaa, eräs mies kirjoittaa.

Lähteet: IFL Science, Hyperacusis.net, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat