Käytätkö montaa lääkettä samaan aikaan? Turvallisuuden voi nyt tarkistaa verkossa

Monien lääkkeiden käyttäminen samaan aikaan voi olla vaarallista. Omien troppien turvallisuuden voi nyt tarkistaa asiantuntijalta verkossa.

eKlinikka on verkossa toimiva palvelu, jossa tavalliset ihmiset voivat saada lääkäriltä apua omaan terveyteensä liittyviin ongelmiin.

– Paras ja ensisijainen palvelumme on turvallisen lääkehoidon tuki, Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Esko Kumpusalo sanoo.

Lääketurvallisuuden seurantaa tarvitsevat erityisesti monilääkityt potilaat eli ne, jotka käyttävät yhtä aikaa kuutta tai useampaa lääkettä.

– Lääkkeillä on paitsi sivu-, myös yhteisvaikutuksia. Siksi monilääkityksessä ilmenee aika usein ongelmia.

eKlinikan kautta lääkehoidon turvallisuutta ja taloudellisuutta arvioi klinikan oma erikoislääkäri sekä Kansallisen Lääkeinformaatiokeskuksen erikoiskoulutettu farmaseutti.

– Lääkkeet voivat johtaa yhdessä esimerkiksi liian suureen rauhoittavaan kuormaan tai verenpaineen alenemiseen ja huimaukseen. Lisäksi ne saattavat vaikuttaa liiallisesti autonomiseen hermostoon ja serotoniinijärjestelmään.

"80-vuotiaalla käytännössä vain yksi munuainen"

Kumpusalo huomauttaa, että lääkityksessä pitää huomioida potilaan ikä.

– Esimerkiksi munuaisten toiminta alenee voimakkaasti ikääntymisen myötä. Käytännössä 80-vuotiaalla ihmisellä on vain yksi munuainen. Se pitäisi muistaa lääkitystä määrättäessä, Kumpusalo sanoo.

– Verenpainetta hoidetaan niin ikään usein yhtä aikaa kolmella tai neljällä lääkkeellä. Jos niitä ei yhdistetä järkevästi, haluttua verenpainetasoa ei saavuteta turvallisesti.

Kumpusalo kertoo, että useimmiten lääkehoito kasautuu juuri vanhuksille.

– Verkkoklinikkamme asiakkaat ovat enimmäkseen ikääntyneitä ihmisiä. He eivät osaa käyttää tietokoneita vaan tarvitsevat palvelun käyttöä varten tukihenkilön. Sellaisena voi toimia esimerkiksi apteekin farmaseutti, kotisairaanhoitaja tai lähiomainen.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja