Kaupunkiviljelmät valtaavat joutomaita ja takapihoja

Kaupunkiviljelyn suosio on kasvanut tänä kesänä. Joutomaita on vallattu kasvimaiksi ainakin Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Ajatuksena on että puutarhan voi perustaa minne tahansa. Helsingissä muun muassa kasvatetaan perunaa betonisäkeissä ja kurpitsaa kattotiilistä rakennetuissa penkeissä.

Se mikä alkoi viime kesänä Pasilan junaratojen kupeeseen vallatusta kasvimaasta rehottaa nyt ympäri Helsinkiä. Ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelykset ovat levittäytyneet muun muassa Kalasataman vielä rakentamattomalle maalle.

Salla Kuuluvainen ympäristöjärjestö Dodo ry.stä kertoo, että kaikki kasvit eivät kukoista, mutta se ei olekaan pääasia.

- Ehkä pääidea meillä on se, että ihmiset saisivat kokemusta ruoan tuottamisesta. Se voi olla huono tai hyvä kokemus ja pääasia on se, että ihmiset ymmärtäisivät, että ruokaa ei ole niin helppoa tuottaa.

Viljely alkoi extemporee

Vallilassa kasvimaa sai alkunsa Dodon rappukäytäviin jättämistä lapuista, joissa ehdotettiin viljelyn aloittamista.

- Niin me sitte tultiin tänne kahtena iltana ja jokaisella oli vähän siemeniä. Eikä me mitään sen kummemmin mietitty, vaan ruvettiin laittaa siemeniä ja siitä se lähti, kertoo viljelyn aloittanut Sira Niipola.

Laarikasveja on kasteltu koiralenkeillä ja kitketty yhdessä naapurien kanssa.

- Mulle tää on enemmän niin kuin olohuoneen jatke. Täällä on hauskaa viettää aikaa ja moikkailla tutuiksi tulleita naapuruston ihmisiä ja katsoa kun asiat kasvaa, kertoo Milla Risku.

Kaupunkiviljely, sissiviljely, guerilla gardening - rakkaalla harrastuksella onkin monta nimeä.

Katso Jenny Matikaisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat